Tara (32) woont in het centrum van Antwerpen en begon twee jaar geleden met haar onderneming OYAMOTO. De onderneemster haalt plezier en energie uit werken, en presteert zelfs optimaal met een volle agenda. Ze komt tot rust bij haar verloofde, zussen en vrienden.
“Er heeft altijd een ondernemer in mij gezeten”, begint Tara. “Ik vind financiën en de manier waarop geld binnenkomt heel interessant. Ook de vooruitgang die je met je onderneming kan boeken met bepaalde keuzes, fascineert me.” Tara was zelfs al actief in verschillende sectoren. “Ik begon ooit een webshop met zelfgemaakte badpakken. Ik was er toen van overtuigd dat ik in de modesector wilde werken, tot ik me realiseerde dat deze branche vervuilend en manipulerend is. Het is misschien naïef, maar ik wil in mijn ondernemerschap absoluut iets doen met een positieve impact op de wereld.”
Het duurde niet lang voor Tara een onderneming uit de grond stampte waarmee ze wél de gewenste impact kon maken. Met OYAMOTO biedt ze high-end kinderopvang op bedrijfslocatie. Hiermee wil de onderneemster de lat van de ganse kinderopvangsector verhogen.
“De periode waarin ouders een kind tussen 0 en 3 jaar hebben, heeft veel impact op een carrière”
Tara Reid
“68% van de Belgische werkgevers heeft moeite met nieuw talent aantrekken. Daardoor zijn werkgevers steeds op zoek naar mogelijkheden om uit te blinken. Ik geloof dat ze dit kunnen doen door zelf kinderopvang aan te bieden in hun bedrijf. De periode waarin ouders een kind tussen 0 en 3 jaar hebben, heeft bovendien veel impact op een carrière. Werknemers hebben er dus baat bij dit zo goed mogelijk te combineren.”
Met OYAMOTO reikt Tara werkende ouders en bedrijven de hand. “Het enige wat werkgevers nodig hebben is een eigen ruimte. Zij betalen ons een vaste maandelijkse fee en de verbouwing van hun ruimte, zodat we deze tot een werkende crèche kunnen maken. We hebben een uitgekiemde pedagogische visie die zich ook in de inrichting vertaald. Daarvoor werken we met onze eigen architect. Alle verdere administratie is voor ons.”
Een moeilijke sector
De onderneemster werd samen met vier andere kandidaten genomineerd voor de ‘Strafste Onderneemster van Antwerpen’. “Ik vermoed dat ik mijn nominatie vooral te danken heb aan de absolute noodzaak van OYAMOTO. Het combineren van jonge kinderen met een carrière beïnvloedt helaas nog steeds vooral vrouwen. De inhoud van de pedagogische aanpak van baby’s en peuters moet ook herzien worden. Het tekort aan kinderopvangplaatsen, de lage kwaliteit van kinderdagverblijven en de moeilijkheden om bijvoorbeeld borstvoeding te combineren met werken, vormen een probleem in mijn sector. Bedrijven kunnen hieraan hun steentje bijdragen.”
Tara vindt zichzelf een underdog wanneer ze kijkt naar de Antwerpse concurrentie van de wedstrijd. “Normaal is mijn motto ‘winnen is belangrijker dan deelnemen’, maar in dit geval vind ik mijn deelname veel belangrijker. Een florerende business is uiteraard het doel van elke ondernemer, maar in het geval van OYAMOTO is aandacht voor ons project ook al een grote win. Elke vorm van support apprecieer ik enorm.”
Stemmen kan tot en met 3 maart via made-in.be/strafste-onderneemster