Op 8 maart vieren we Internationale Vrouwendag, het uitgelezen moment om vrouwelijke ondernemers in de spotlights te zetten. De voorbije weken gingen Gazet van Antwerpen en Made in Antwerpen op zoek naar ‘Dé Strafste Onderneemster van Antwerpen’. Onze lezers lieten massaal van zich horen, want we telden in de regio maar liefst 4.155 unieke stemmen. Caroline Baeten (Dressr) en Tara Reid (OYAMOTO) strandden op de tweede en de derde plaats.
De meeste voorkeurstemmen gingen naar Sylvie Van den Broeck van Manna Foods. “Ik ben echt heel vereerd. Ik vind het vooral fijn om deze erkenning te krijgen op Internationale Vrouwendag. Die combinatie maakt voor mij het plaatje compleet.”
Sauslepel
Sylvie Van den Broeck staat als vierde generatie aan het hoofd van Manna Foods. Het familiebedrijf werd in 1935 opgericht door de overgrootvader van Sylvie en dus zou je kunnen denken dat zij het ondernemerschap met de paplepel, of beter gezegd met de sauslepel, kreeg ingegeven.
“Dat is eigenlijk niet het geval”, begint Sylvie haar verhaal. “Ik wist als jong meisje al wel welke richting ik uit wilde gaan. Ik zei ooit tegen mijn moeder: ‘Ik ga later geen kindjes kopen. Ik word een zakenvrouw en ga werken in een maatpak.’ Ik heb inderdaad geen kinderen, ben een zakenvrouw geworden, maar dat maatpak klopt niet altijd.”
“Ik was zeker niet voorbestemd om mee in de zaak te stappen. In tegenstelling tot veel van mijn collega’s liep ik als kind of jongere niet mee met mijn vader rond in het bedrijf. Ik kwam eerder bij toeval terecht bij Manna Foods. Toen ik net afgestudeerd was, verkeerde Manna in financiële moeilijkheden. Het bedrijf had iemand nodig om de trein weer op de rails te krijgen en ik heb mij toen in de dossiers vastgebeten.”
“Zo kwam ik hier 23 jaar geleden toe en ben nooit meer weggegaan. Ik heb mijn verantwoordelijkheid genomen en het bedrijf mee een nieuw elan gegeven. Naar mijn gevoel was er daarna geen weg meer terug. Ik heb doorheen de jaren verschillende functies bekleed en uiteindelijk ook, eigenlijk op natuurlijke wijze, CEO geworden.”
Alweer de enige vrouw
Sylvie Van den Broeck koestert het feit dat ze op Internationale Vrouwendag gekroond wordt als de strafste onderneemster. “Eigenlijk zou zo’n wedstrijd anno 2024 niet meer nodig moeten zijn, maar het tegendeel is waar. Het valt mij steeds meer op hoe weinig vrouwen topfuncties bekleden. Deze week nog nam ik deel aan een bijeenkomst van CEO’s van voedingsbedrijven en ik was alweer de enige vrouw.”
Zelf kon Sylvie ook al aan den lijve ondervinden dat niet iedereen vertrouwd is met vrouwelijke CEO’s. “Zonder in detail te treden waar en wanneer dit gebeurde, kan ik inderdaad vertellen dat ik dit ook al heb mogen ervaren. Op een beurs droeg ik geen naambadge. Ik sprak een man aan die duidelijk info wilde aan onze stand. Hij reageerde echter snel: ‘I want to talk to him’, terwijl hij naar mijn mannelijke collega wees. Uiteraard schrok hij even later, toen mijn collega me aan hem voorstelde als ‘the owner’.”
Voor jonge vrouwen heeft Sylvie goede raad in huis. “Als je het voelt borrelen om een eigen zaak te starten, denk goed na en maak zeker ook meteen goede afspraken met jouw partner en ouders. Je kan immers niet alles hebben: en een carrière, en kinderen, en een druk sociaal leven en ook nog vakantie. Als ondernemer moet je keuzes maken. Daarom is het belangrijk om realistisch te zijn.”
“Een carrière combineren met een gezin is alleen mogelijk mits er goede afspraken gemaakt zijn. Zelfs in 2024 cijfert de vrouw zich meestal weg voor de carrière van haar man. Dat doen we als het ware instinctief, vanuit onze zorgzame aard. Ondernemen is geen 9 to 5-job en vrouwelijke ondernemers hebben dan ook de steun nodig van hun man om te slagen. Bedrijven zijn hieraan al tegemoetgekomen door telewerk aan te bieden, maar volgens mij zou ook de overheid een steentje kunnen bijdragen via bijvoorbeeld een beter en betaalbaarder systeem van kinderopvang.”