ANTWERPEN – Tijdens de zomermaanden gingen opvallend meer bedrijven failliet tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit de Graydon Barometer Faillissementen.
In België gingen in juli en augustus 1.367 bedrijven failliet. Dat is een stijging van 10,4% tegenover de zomermaanden van 2018, toen er 1.380 faillissementsuitspraken waren. In het Vlaamse gewest ging het om 655 faillissementen (+21%), het zwaarste cijfer sinds 2013 toen er nog 679 te betreuren vielen.
Ook het arrondissement Antwerpen wordt zwaar getroffen met 147 faillissementen, een stijging van 14% tegenover juli en augustus 2018.
2019 op slecht pad
In de eerste acht maanden van dit jaar zijn er 7.597 bedrijven failliet gegaan, wat overeenkomt met een stijging van 15% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In Vlaanderen nam het aantal faillissementen het sterkste toe met 604 extra faillissementen tot dusver dit jaar, wat een stijging van 19,7% betekent tegenover vorig jaar.
In de periode van januari tot en met augustus gingen er in de Antwerpse regio 867 bedrijven failliet, tegen 763 in dezelfde periode in 2018. Dat betekent een stijging met 13,63%.
Logische verklaring
Peter Gazelle, managing director bij Graydon: “De stijging van het aantal faillissementen die nu al een hele tijd aanhoudt, is vrij logisch te verklaren en mogen we zeker niet dramatiseren. Ze heeft niks te maken met een zwakke economie of een stijgend aantal bedrijven. Recent onderzoek van Graydon heeft uitgewezen dat vooral een aantal wetswijzigingen aan de basis ligt van de hoge cijfers.”
“Vandaag kunnen bijvoorbeeld ook vzw’s en vrije beroepen in faling gaan en een tweede kans krijgen. Daarnaast gebruiken verschillende rechtbanken ook de mogelijkheden die ze gekregen hebben om zogenaamde spookbedrijven op te doeken. Die ingrepen hebben uiteraard een impact op de aantallen.”