Irène De Brie is vorig weekend op 88-jarige leeftijd overleden Wijlen Irène De Brie (links), hier in de begindagen van Kelderman, weegt zorgvuldig de juiste hoeveelheden peper, fijn zeezout, nootmuskaat en hoeveboter om toe te voegen bij de aardappelpuree. Foto: Fotomontage GVA

Stichtster krokettenfabriek Kelderman overleden: “Warme mama, gezellige vriendin en onderneemster pur sang”

Irène De Brie is vorig weekend op 88-jarige leeftijd overleden. Ze was in Schoten beter bekend onder de naam van haar eerder overleden echtgenoot Erik Kelderman, waar de bekende krokettenfabriek langs de vaart naar genoemd werd. “Mama was een gezellige vrouw, die zich tot het laatst graag omringde met vriendinnen, en een onderneemster pur sang. Uit haar recept en dadendrang is in 1975 ons familiebedrijf ontstaan”, vertelt Tom Kelderman, één van haar drie kinderen en zelf gewezen zaakvoerder van wat intussen Altoni-Kelderman heet.

Irène De Brie groeide op in de Schotense Sint-Cordulabuurt. Op de kermis in de botsauto’s ontmoette ze Erik Kelderman, bekend van de toenmalige vishandel in de Paalstraat. Een ritje dat niet zonder gevolgen zou blijven. Het koppel huwde en vestigde zich in de Sint-Filippuswijk.

“Daar, in de keuken en garage van de ouderlijke woonst in de Ridder Walter Van Havrelaan, heeft mama haar eerste kroketjes gerold van verse aardappelpuree en toen al met toevoeging van die doordachte kruidenmix”, vertellen zonen Tom en Nico en hun zus Inez Kelderman.

“Maar nog voor de kroketten – mama was al 42 jaar toen ze die echt begon te verkopen – waren er eerst al het naaiatelier en de stoffenzaak geweest. Elène, zo heette die stoffenwinkel, was gevestigd aan de Churchilllaan op de plek waar nu gynaecoloog Patrick Debois zijn praktijk runt. Je kon er kleding op maat bestellen. Mama verzorgde dat allemaal piekfijn.”

Zoon Tom Kelderman over zijn ondernemende moeder: “Haar kroketten waren zo onweerstaanbaar.” Foto: RR

Vijf miljoen kroketten

Maar Irène De Brie zal voor altijd verbonden blijven met het bedrijf in Schoten waar ook de voorbije eindejaarsperiode weer vijf miljoen (!) kroketten de deur uitgingen op weg naar feesttafels in heel het land. “Ons papa heeft het bedrijf mee geleid, maar eigenlijk was hij de volger. Mama bepaalde de koers”, vertelt Tom Kelderman met veel ontzag over zijn ondernemende moeder. “Haar kroketten waren zo onweerstaanbaar dat er al snel bestellingen kwamen van verre familieleden en ook de slager in de buurt nam ze wegens grote vraag op in zijn gamma.”

“Ons papa heeft het bedrijf mee geleid, maar eigenlijk was hij de volger. Mama bepaalde de koers”

Tom Kelderman

De omgebouwde garage van de gezinswoning werd al gauw te klein als ‘productie-atelier’. De verhuis naar een oude chocoladefabriek in de Geuzenveldenstraat – waar vandaag CrossFit W gevestigd is – luidde meteen een wissel van de bedrijfsleiding in. Zoon Tom leidde de renovatie van het fabriekje in goede banen en investeerde meteen in een heuse krokettenvormmachine.

“De rest is geschiedenis”, zegt Tom, die de leiding intussen zelf net heeft doorgegeven aan zijn zoon Jasper. Die is vandaag medezaakvoerder, samen met Johnny Goossenaerts. Want Kelderman fuseerde in 2011 met de al even ambachtelijk werkende pastaproducent Altoni. De samenwerking legde beide bedrijfstakken geen windeieren. Getuige daarvan onder meer het gloednieuwe bedrijfsgebouw in de Sluizenstraat. Onlangs werden ook nog Maurice Mathieu, producent van mayonaises, sauzen en salades, en Food Atelier overgenomen.

Huidige zaakvoerders Johnny Goossenaerts en Jasper Kelderman bij de rondleiding van minister Annelies Verlinden eind 2023 in de kroketten- en pastafabriek van Altoni-Kelderman. Foto: Koen Fasseur

Schuttershof

“Mama woonde ook de laatste jaren zelfstandig in één van die fantastische assistentiewoningen van het Schuttershof nabij de Sint-Cordulakerk. Die werden destijds opgericht door Fonne Wouters en andere visionaire mensen van het lokale OCMW”, drukt Tom zijn tevredenheid uit over de omstandigheden waarin zijn moeder haar laatste levensfase heeft beleefd.

“Zelf genieten van haar kroketten was moeilijker geworden als gevolg van een vervelende aandoening aan de slokdarm. Maar mama klaagde nooit. ‘Ik mag niet klagen’, dat waren haar laatste woorden”

Tom Kelderman

“Ze is altijd de levensgenieter en het sociaal dier gebleven die graag met vriendinnen afsprak in de cafetaria van dienstencentrum ’t Dorp. Ze hield van gezelligheid. Uiteraard volgde ze vanop afstand nog wat er met haar kroketten gebeurde.

Er zelf van genieten was de laatste jaren moeilijker geworden als gevolg van een vervelende aandoening aan de slokdarm. Maar mama klaagde nooit. ‘Ik mag niet klagen’, waren de laatste woorden die ze de avond voor haar overlijden in volle overtuiging aan ons meedeelde. We zullen haar eeuwig dankbaar blijven.”

De uitvaartdienst voor Irène De Brie vindt op zaterdag 1 februari om 11 uur plaats in de Sint-Cordulakerk.

De onlangs gebouwde productie-eenheid van Altoni-Kelderman langs de vaart aan de Sluizenstraat in Schoten. Foto: JAA

Irène De Brie-Kelderman. Foto: RR

Foto: Altoni-Kelderman