Sterke vraag naar pijpfitters en flensmonteurs

pipepipeDe vraag naar pijpfitters en flensmonteurs blijft ontzettend groot. Zeker in een regio die na het Amerikaanse Houston de grootste concentratie aan chemiebedrijven heeft. Daarom werd zo’n vijf jaar geleden de PipeTech Academy opgericht. Met het initiatief wilde men tegemoet komen aan de grote vraag naar gespecialiseerde arbeidskrachten. Via de Pipe Tech Alliance sloten ook heel wat scholen zich aan. Die gezamenlijke aanpak werpt duidelijk vruchten af. Redenen genoeg om de samenwerkingsovereenkomst opnieuw te bekrachtigen en de actieradius uit te breiden.

De tijd dat iedereen op zijn eentjee leerlingen, werkzoekenden of werknemers opleidt is achterhaald. Dat is duidelijk de conclusie van de grondleggers van de PipeTech Academy. Toch blijft de vraag naar goed opgeleide pijpfitters en flensmonteurs prangend. En nu nog meer dan ooit door de toenemende vergrijzing. Het is dan ook een evidentie dat de PipeTech Academy verder moet groeien.

“Wat we zelf doen, doen we misschien beter. Maar wat we samen doen, doen we het best.” Onder dat motto vernieuwden de bedrijven Bilfinger ROB, Cofely Fabricom GDF suez, TMS Industrial services, SPIE Belgium divisies Noord en West samen met Agoria, vzw Montage en VDAB de samenwerkingsovereenkomst voor de verderzetting van het expertisecentrum PipeTech Academy in Sint-Niklaas.

PipeTech biedt werkzoekenden een 6 maanden durende opleiding pijpfitten aan. Vorig jaar had 80% van de cursisten, na beëindigen van deze opleiding, een langdurige tewerkstelling. Vandaag is er een capaciteit van 30 cursisten/dag, maar dit is nog steeds ontoereikend om de nood van de arbeidsmarkt te kunnen ledigen. Daarom wil de PipeTech Academy zijn huidige capaciteit verhogen met 10 opleidingsplaatsen om alle scholen, werkzoekenden en werknemers de kans te bieden om de job van hun leven te ontdekken en te ontwikkelen. Maar er zijn nog meer inspanningen nodig!

Dat er nog meer nodig is had de PipeTech coördinator, Giovanni Pauwels, al snel door. “Om het verschil te maken moeten we al kunnen beginnen vanop de schoolbanken.” Daarom richtte hij in 2011 de PipeTech Alliance op. Doel? Samen met de technische scholen een kwalitatieve opleiding uitwerken voor leerlingen uit het studiegebied ‘pijpfitten – lassen – monteren’. Tegelijkertijd willen ze ook het beroep van pijpfitter meer bekendheid geven. De leden versterken elkaar en het succes van die vereende kracht blijkt onder meer uit het stijgende aantal leden. Vandaag zijn al 19 Vlaamse scholen/organisaties lid van de Alliance.

De Allianceleden ontwikkelden cursussen en een didactische stand voor de 3e graad BSO. Alle leden kunnen deze gratis gebruiken. Verder kunnen leerlingen en ook leerkrachten pijpfitten, hun kennis en kunde bijschaven via werkplekleren of in de school.

De extra inzet heeft effect. Het aantal leerlingen in de studierichting ‘pijpfitten – lassen – monteren’ steeg met 13% in 2013 t.o.v. 2012. En in 2013 was slechts 5,7% van de leerlingen uit deze studierichting een jaar na het afstuderen nog werkzoekend. Dat is nog eens 3% beter dan een jaar eerder, geeft het VDAB schoolverlatersrapport aan. Als er zo wordt verder gewerkt is pijpfitter over enkele jaren misschien geen knelpuntberoep meer.