Het aantal zelfstandigen onder de 30 jaar is verleden jaar gegroeid tot 103.147 man. Die stijgende lijn is alvast opmerkelijk.
De aangroei van het aantal jonge zelfstandigen heeft uiteraard alles te maken met de nijpende jeugdwerkloosheid in dit land. Zelfs jongeren met een goed diploma komen steeds moeilijker aan de bak. Vandaar dat nogal wat onder hen het wagen om een eigen zaak op te richten.
De cijfers zijn afkomstig van het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen van de Zelfstandigen (RSVZ). Het Neutraal Syndidaat voor Zelfstandigen maakt zich in dit opzicht wel zorgen. De organisatie is van mening dat het sociaal statuur voor zelfstandigen aantrekkelijker moet gemaakt worden door oa. een arbeidsongeschiktheidsuitkering vanaf de eerste dag, een efficiênt systeem van vervangend ondernemersschap en een stopzettingsvergoeding als een soort van werkloosheidsvergoeding.
Ook het onderwijs zou meer dan vroeger een bondgenoot moeten zijn, meent Sven Nouten van NSZ. “Kennis over bedrijsfbeheer komt veel te weinig aan bod. Het onderwijs zorgt in dit opzicht zelfs voor een vals gevoel van veiligheid. Mensen die afstuderen denken doorgaans dat ze klaar zijn om met een eigen zaak te beginnen maar dat is helemaal niet het geval. Het onderwijs moet dus ondernemingsvriendelijker worden. Een vaak ondernemersschap moet verplichte kost worden, zowel in het middelbaar als in het hoger onderwijs.”