ANTWERPEN – Er bestaan vandaag meer vervoermiddelen dan ooit tevoren. Daarom richtte Bartje Van Gastel TCOFLEET op. Deze start-up is gespecialiseerd in het analyseren van de totale kost van het wagenpark van bedrijven, en het bedenken van een toekomstbestendige mobiliteitsstrategie. “De mobiliteitscultuur staat niet langer synoniem voor de auto, het is je verplaatsen van punt A naar B. Daar gaan we alternatieve vormen voor zoeken”, zegt Bartje Van Gastel.
Bartje Van Gastel werkte al jaar en dag in commerciële functies bij verschillende merken in de autosector. Bij zijn eerste salesjob maakte hij al TCO-berekeningen (total cost of ownership) voor particulieren, vaak met de betrekking tot de keuze tussen benzine of diesel. Die berekening neemt niet alleen de aankoopkost maar ook kosten zoals de restwaarde, verbruik en operationele kosten op.
Daarom richtte hij TCOFLEET op in 2019 om cijfermatig onderbouwd advies voor de aankoop van bedrijfswagens te geven. Intussen adviseert TCOFLEET onder andere Jan De Nul Group, Baloise en USG People over hun huidige en toekomstige vloot aan bedrijfswagens. “Ik wilde na bijna 20 jaar niet enkel wagens verkopen, maar met de klant meedenken over alle mogelijke alternatieven. Wanneer je het gebruikersprofiel en bijbehorend rijgedrag weet, kun je fiscaal serieus optimaliseren. Zo kan je een doordachte strategie volgen en je wagenpark een enorme boost geven”, vertelt hij.
Bartje nam deel aan het acceleratorprogramma van Birdhouse om begeleiding te krijgen met het opschalen van zijn start-up. Sindsdien breidde het TCOFLEET-team flink uit. “Ik heb acht mensen aangenomen op sales en twee developers kwamen ons IT-team versterken. Voor het strategische luik hebben we een raad van advies opgericht, met daarin mensen afkomstig uit verschillende sectoren waarmee we het operationele en strategische luik bekijken.”
Volgens Van Gastel zal niet alleen elektrisch rijden de norm worden, hij ziet hij nog andere ecologische vervoersmogelijkheden: “Ik geloof sterk in een toekomst met een emissieloze waterstofmobiliteit. De mobiliteitscultuur staat niet langer synoniem voor de auto, het is je verplaatsen van punt A naar B. Daar gaan we alternatieve vormen voor zoeken. Kijk bijvoorbeeld naar de e-step die zijn opmars heeft gemaakt”, besluit Van Gastel.
Meer info over starters vindt u op onze overzichtspagina. Bent u ook een starter of kent u zo iemand? Laat het ons weten via redactie@madeinantwerpen.be en zo komt u de komende weken misschien in de schijnwerpers te staan.