dav Arne Cremers (midden) en zijn team (c) foto Salade Sociale

Starter van de Week: Salade Sociale

In de Van Immerseelstraat 7A in Antwerpen opent op woensdag 18 april een nieuwe biolunchzaak. Bij Salade Sociale krijg je de seizoenen op je bord in de vorm van biologische, seizoensgebonden en verrassende salades en soepen. In deze horecazaak ‘met een hart’ kan je een sociale sla bestellen. Die betaal je een euro meer en gaat rechtstreeks naar een lokaal goed doel. Salade Sociale is ook een sociaal tewerkstellingsproject.

Initiatiefnemer Arne Cremers: “Mijn jarenlange ervaring als opvoeder zorgt ervoor dat ik mijn werknemers optimale ontwikkelingskansen kan bieden in een coachende en ervaringsgerichte context.”

Droom realiseren

Als gediplomeerd opvoeder werkte Arne Cremers naast zijn jobs in de sociale sector jarenlang als ober en barman in verschillende Antwerpse cafés en restaurants. Stilaan groeide zijn droom om die twee sectoren te verenigen tot een concreet plan. Na veel boeiend zoek- en denkwerk ontstond ‘Salade Sociale’ waar je combinaties van voedzame basisingrediënten met verrassende smaken en een kruidige afwerking eet. Arne werkt grotendeels met biologische producten en lokale leveranciers zoals Kleibeek, The Bean Factory, bakker Kleinblatt en Helios.

Eten is helpen

Salade Sociale steunt elke drie maanden een andere lokale organisatie die zich inzet voor kansarmoedebestrijding, integratie, tewerkstelling, drughulpverlening, …
“Als klant heb je de keuze om dat lokaal goed doel te steunen door een sociale sla te bestellen. Dan betaal je een euro meer die rechtstreeks aan een lokaal goed doel geschonken wordt”, zegt Arne.
Een woordje uitleg over die organisatie en het verzamelde bedrag vind je terug in de zaak zelf.

Sociale tewerkstelling

Op het gebied van tewerkstelling draagt Salade Sociale eveneens zijn steentje bij. Arne werkt samen met VDAB en OCMW om langdurig werklozen, vluchtelingen en andere kwetsbare doelgroepen in dienst te nemen.
Arne Cremers: “Met Salade Sociale help ik hen om werkgerelateerde competenties en de daarbij horende sociale vaardigheden verder te ontwikkelen zodat ze vlotter op de reguliere arbeidsmarkt terechtkomen.”

Een bestemming voor voedseloverschotten

Ook de voedseloverschotten van Salade Sociale gaan niet verloren. Ze worden aan De Steenhouwer geschonken, een lokale tak van het Antwerpse CAW (Centrum Algemeen welzijnswerk) in de Provinciestraat. Die organisatie deelt ze op haar beurt uit aan mensen uit de buurt die ze broodnodig hebben of verwerkt ze in gratis maaltijden.

Hierna enkele foto’s (c) Salade Sociale. Meer starters vind je hier.