“Samen met Vincent, mijn zoon, richtte ik REHAPPY op, een gespecialiseerd ambulant verslavingscentrum. Terwijl er in België nog steeds een groot taboe hangt rond verslaving, willen wij met REHAPPY dit stigma doorbreken. Een verslaving is een ziekte die, net zoals hart- en vaatproblemen, moet aangepakt worden met de best mogelijke zorg.”
Nederland staat op vlak evan verslavingszorg al een stuk verder. “Vanuit REHAPPY brengen wij deze vooruitstrevende zorg naar Vlaanderen. Bij ons wordt elke cliënt persoonlijk begeleid, in een ambulant programma. Dit wil zeggen dat hij na een therapeutische sessie gewoon weer naar huis kan en de kans krijgt om vanuit zijn vertrouwde omgeving te werken aan zijn of haar herstel.”
Tijdens het REHAPPY-herstelprogramma wordt gewerkt aan alle pijlers die bijdragen tot een gebalanceerd gelukkig leven: van gespecialiseerde psychologische begeleiding en fysieke herstellingsprogramma’s tot groeps- en familietherapie.
“Cliënten bouwen bij ons aan een succesvol leven zonder het gebruik van verslavende middelen. Tijdens en na hun herstel is ondersteuning van cruciaal belang. Daarom willen we bij REHAPPY ook de naasten van onze cliënten betrekken. Want ook zij verdienen die extra begeleiding, om zo hun geliefde bij te staan in dit proces.”
REHAPPY-events
E kéneer per week organiseert REHAPPY een event waarbij beleving centraal staat. Tijdens zo’n event werken cliënten in groep aan zelfliefde, fysieke gezondheid en mentale balans.
“Herstel vraagt meer dan een gesprek alleen: tijdens een daguitstap naar zee, een inspirerende yogasessie of een stevige bergbeklimming helpen cliënten elkaar over de streep en verleggen zij grenzen. Wij helpen hen om (samen) terug in hun kracht te gaan staan en in zichzelf te geloven.”
Hoopvolle toekomst
Het taboe doorbreken is de eerste stap, sensibiliseren is de tweede. “Ik als ondernemer heb gemerkt dat de verborgen kost van verslavingsproblematiek vaak veel hoger ligt dan verwacht. Vandaag de dag is het moeilijk als leidinggevende om werknemers met problematisch middelengebruik de juiste ondersteuning te bieden. Schuld, schaamte en machteloosheid spelen in deze opvatting een grote rol.”
Voor bedrijven
REHAPPY biedt ook ondersteuning aan bedrijven. “Wij zijn jullie luisterend oor en reiken efficiënte tools aan om jouw medewerkers het herstel te bieden dat zij verdienen. Een waardig herstel met de hoop op een succesvol gebalanceerd leven zonder verslavende middelen.”, besluit Filip Dings.
Meer info over starters vindt u op onze overzichtspagina. Bent u ook een starter of kent u zo iemand? Laat het ons weten via redactie@madeinantwerpen.be en zo komt u de komende weken misschien in de schijnwerpers te staan.