Fermentatie is een kooktechniek die heel populair is in de sterrenkeuken. Via een biologisch proces wordt voeding gemaakt met goede bacteriën, die suikers omzetten tot producten zoals yoghurt en kaas. De bedoeling is om meer smaak toe te voegen aan bestaande producten of om nieuwe smaken te ontwikkelen. Met de starterscultuur in combinatie met hun ‘fermentation boxes’ beloven de broers dat fermenteren voor iedereen kinderspel wordt.
Trend bij grootkeukens
“Omdat gefermenteerde voeding voor een hele nieuwe smaaksensatie zorgt, is het de laatste jaren enorm populair bij toprestaurants”, merkte Sander op. “Daarnaast wordt fermenteren vaak als gezond beschouwd. Deze twee factoren samen hebben ervoor gezorgd dat het zijn weg naar de thuiskeuken vindt.”
Ondanks de stijgende interesse merkte Sander toch enige twijfel bij startende fermenteerders. “Wat als ik de verkeerde bacteriën opkweek?” is een veelgehoorde zorg bij zij die de eerste stappen in de fermentatiewereld willen zetten. Daar wou hij iets aan doen. Met de kennis opgedaan tijdens zijn doctoraat, ontwikkelde hij een startercultuur voor groentefermentaties. Een startercultuur is een zakje boordevol goede bacteriën dat je toevoegt vóór de start van je fermentatie. De goede bacteriën zullen het fermentatieproces domineren en zeer snel de zuurtegraad doen stijgen, waardoor slechte bacteriën geen schijn van kans hebben om te overleven.
Complementair team
Sander deelde zijn idee aan de eettafel tijdens een familiediner. Zijn broer Thomas, econoom en belastingconsulent, was meteen verkocht. Door hun verschillende professionele achtergrond vormen beiden nu een complementair team, waarmee de basis voor gelegd Kultured is.
Als team gingen ze aan de slag, maar het produceren van die startersculturen kan enkel in grote hoeveelheden. Om dat te kunnen bekostigen, lanceerden de broers een crowdfunding die dezelfde avond al het gewenste bedrag van 5.000 euro bereikte.
De broers kijken al naar de toekomst en willen hun doelbedrag nu verdubbelen. “Als we dit nieuwe doelbedrag bereiken zouden we kunnen beginnen aan de ontwikkeling van andere fermentation boxes en starters. Denk maar aan plant-based yoghurts, kombucha of zuurdesem.” aldus Sander. Om de mensen warm te maken voor dit tweede doel, zijn ze een samenwerking aangegaan met Kabas, een andere lokale Mechelse handelaar. “Samen met hen hebben we een Kabas Krautmix ontwikkeld die we dan ook willen aanbieden in onze fermentation boxes, om je fermentatie nog meer te pimpen. Als we ons nieuwe doelbedrag halen, krijgt iedereen zo een Krautmix mee”
Meer info over starters vindt u op onze overzichtspagina. Bent u ook een starter of kent u zo iemand? Laat het ons weten via redactie@madeinantwerpen.be en zo komt u de komende weken misschien in de schijnwerpers te staan.