Starter FRX Polymers meteen bekroond

frxDe chemiebedrijven Solvay (Antwerpen/Brussel), FRX Polymers (Antwerpen) en Solvakem (Brussel) zijn in de prijzen gevallen tijdens de uitreiking van de 15de Belgian Business Awards for the Environment van het VBO (Verbond van Belgische Ondernemingen).

De eerste prijs ging naar Solvay, FRX Polymers pakte brons, Solvakem eindigde vierde. “Dat 3 chemiebedrijven in de top 4 eindigen, onderstreept de permanente focus van de sector op duurzaamheid, zowel op ecologisch, economisch als sociaal vlak”, zegt Yves Verschueren, gedelegeerd bestuurder van Essenscia, de federatie van de chemie, kunststoffen en life sciences.

Solvay ontving de eerste prijs of de ‘Gold Award’ voor het zelf ontwikkelde analyse-instrument Sustainable Portfolio Management (SPM). Dit systeem brengt voor elk product de milieu-impact van het productieproces in kaart, maar gaat ook na of de eindtoepassingen van het product beantwoorden aan de maatschappelijke uitdagingen op het vlak van duurzaam ondernemen. Op die manier integreert Solvay duurzame ontwikkeling maximaal in de bedrijfsstrategie.

De ‘Bronze Award’ ging naar FRX Polymers, een Amerikaans chemiebedrijf dat een vlamvertragend polymeer heeft ontwikkeld op basis van fosfor. Het gaat om een nieuwe uitvinding die milieuvriendelijker is dan de bestaande brandvertragers. De onderneming produceert deze ecologische innovatie exclusief in de haven van Antwerpen. De nieuwe installatie werd in augustus vorig jaar officieel geopend.

Solvakem, een specialist in de revalorisatie van nevenstromen uit de chemische industrie, behaalde de vierde plaats. Deze KMO werpt zich op als facilitator voor een circulaire economie in de chemie en kunststoffen, waarbij restproducten van de ene onderneming hergebruikt worden als grondstof voor een ander bedrijf.

“Duurzame ontwikkeling zit in het DNA van de chemische industrie. Dat maakt deze erkenning voor onze sectorbedrijven opnieuw duidelijk”, zegt Yves Verschueren. “Chemiebedrijven produceren niet enkel zo milieuvriendelijk mogelijk, ook de producten die ze maken dragen bij tot een duurzame samenleving en een betere levenskwaliteit. Omdat het streven naar een duurzame planeet blijvende inspanningen vraagt, investeert de sector jaar na jaar fors in onderzoek en ontwikkeling en zet ze mee de schouders onder de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties.”