Jennick van Hoplr en Jafar van Cocom Jennick van Hoplr en Jafar van Cocom. Foto: Victoriano Moreno

Start-ups Hoplr en Cocom lanceren innovatief proefproject in Antwerpen: “Buurtinteractie stimuleren door onderbenutte ruimtes te delen”

Belgische start-ups Hoplr en Cocom lanceren deze week een gemeenschappelijk proefproject in Antwerpen. De gelegenheidspartners voegen hun corebusiness samen en creëren een systeem dat buurtinteractie stimuleert via het delen van onderbenutte ruimtes.

Start-ups Hoplr en Cocom zagen het levenslicht vanuit de overtuiging dat ze maatschappij van dienst kunnen zijn. Hoplr, opgericht in 2019 door Jennick Scheerlinck en Jonas Heirwegh, is een digitaal buurtnetwerk dat inzet op inclusie, burgerparticipatie en buurtzorg. Ook Cocom draagt verbinding hoog in het vaandel. Het geesteskind van ondernemer Jafar Bedja is een app waarmee burgers onderbenutte ruimtes (ver)huren voor daggebruik. Dat gebeurt onder de noemer ‘spacesharing’.

Dat Hoplr en Cocom vroeg of de laat de handen in elkaar zouden slaan, stond in de sterren geschreven. “Een tijd geleden woonden we samen een meeting bij waar verschillende buurtinitiatieven hun opzet, knowhow en expertise toelichtten”, vertelt Scheerlinck. “Na afloop spraken we af om eens te brainstormen over potentiële synergieën”, pikt Bedja in.

Al snel bleek de mayonaise te pakken tussen de twee beloftevolle start-ups. “We realiseerden een project dat onze werkvelden met elkaar verbindt”, legt Bedja uit. “We integreerden Spacesharing in het Hoplr-platform. Hoplr-gebruikers krijgen nu via de app de kans om hun onderbenutte ruimtes te delen met hun lokale gemeenschap.”

Beide heren zijn blij met de uitrol van hun project. Foto: Victoriano Moreno

“Op die manier krijgen buurtbewoners niet alleen toegang tot elkaars ruimte, maar wordt ook de sociale interactie binnen en rond de buurten versterkt. 43 procent van alle berichten op Hoplr gaat over het weggeven, lenen of delen van spullen”, vertelt Scheerlinck. “We zijn verheugd om samen met Cocom vanaf nu ook Space Sharing aan te bieden en te stimuleren.

“We zijn erg benieuwd of mensen ons project zullen toe-eigenen”, gaat het brein achter Hoplr voort. Dat is moeilijk in te schatten. Mensen delen Spotify- of Netflixaccounts bij de vleet, maar ruimtes delen is voor velen nog nieuw. Daarom kiezen we voor een proefperiode van zes maanden.”

Van Antwerpen tot de kust

Deze week gaat die testfase van start. “Appgebruikers uit een zestal Antwerpse buurten krijgen de primeur”, licht Bedja toe. Een bewuste keuze, zo blijkt. “Als Hoplr-gebruikers ruimtes huren van of verhuren aan andere appgebruikers uit de buurt, creëert dat meteen een vertrouwensband. Mensen krijgen zo het gevoel dat ze niet bij een wildvreemde aankloppen.”

“Op termijn willen we de poorten van Antwerpen natuurlijk wel openbreken. Het zou vet zijn als een hobbymuzikant uit de Koekenstad zijn passie uitoefent in een muziekstudio in pakweg Blankenberge.”