In de fabriek van tractoronderdelenproducent CNH, het vroegere Case New Holland in Antwerpen, wordt sinds maandag gestaakt. Aanvankelijk ging het enkel om een staking in de logistieke afdeling, maar sinds woensdagavond ligt de hele fabriek stil.
De circa vijftig arbeiders van de logistieke afdeling legden het werk neer na aanslepende problemen over de organisatie en de werkdruk. CNH maakt onderdelen voor tractoren zoals achterassen en versnellingsbakken.
De staking werd algemeen toen de directie een deurwaarder langsstuurde om te laten vaststellen dat er werkwilligen werden tegengehouden. Wat begon als een kleine staking, is uitgebreid nadat de werkgever met de procedure via de gerechtsdeurwaarder begon”, zegt ACV-secretaris Peter Van Herck. Een voorstel van de directie om de actie op te schorten is door de werknemers afgeketst, zegt ABVV-delegué Steve Temmerman. Volgens de vakbonden zijn er ongeveer 90 werkwilligen in het bedrijf aanwezig op een totaal aantal van circa 350. Twee derde van het personeel is volgens de vakbond in staking.
Het ABVV klaagt intussen ook misbruiken aan op verschillende stedelijke bouwwerven in Antwerpen. Op acht werven wordt de sociale wetgeving met de voeten getreden, zegt de vakbond. De inbreuken werden vastgesteld tijdens werfbezoeken vorige maand, onder meer op een bouwproject op linkeroever en in de wijk Luchtbal, van de sociale huisvestingsmaatschappij Woonhaven, en het nieuwe ziekenhuis Cadix. De vakbond zegt overtredingen te hebben vastgesteld door de buitenlandse onderaannemers, onder meer op het maximum aantal werkuren per week. Er zouden ook aanwijzingen zijn van illegale tewerkstelling. Een woordvoerder van het consortium De Keur dat het nieuwe ziekenhuis Cadix bouwt zegt in De Standaard dat ze uitsluitend werken met gerenommeerde aannemers die zich zeker niet bewust schuldig maken aan inbreuken op de sociale wetgeving.
Ook de sociale wonngbouwmaatschappij Woonhaven zegt zich niet bewust te zijn van misbruiken op hun werven. ‘We weten ook niet over welke werven het precies gaat, de vakbond heeft ons daarover niets meegedeeld’ zegt woordvoerder Jan Hendrickx. ‘In onze contracten met de hoofdaannemers staat dat de sociale wetgeving moet worden gerespecteerd. Het is dus hun verantwoordelijkheid. Er zijn in Vlaanderen voldoende controlerende instanties om de naleving van de sociale wetgeving in de gaten te houden’. Woonhaven heeft op dit ogenblik een vijftiental werven in Antwerpen Stad.