Als sociaal ondernemer is Partena Kinderopvang begaan met nieuwe kinderdagverblijven openen. Maar duurzame én betaalbare kinderopvang garanderen voor iedereen, vraagt dringend enkele nieuwe oplossingen. Hoe kun je 17 500 bijkomende kinderopvangplaatsen garanderen in Vlaanderen tegen 2020?
Dat was dan ook de vraag die Partena aan Cato Léonard en Elke Jeurissen van Glassroots meegaf. Deze consultancy specialiseert zich in stakeholder engagement om tot innovatieve oplossingen te komen.
Voor Partena werd een groot stakeholderdebat met onder meer vertegenwoordigers van het kabinet van Minister van Welzijn Vandeurzen, Kind en Gezin en de schepenen van kinderopvang van Antwerpen en Gent gehouden in het voorjaar. Recent werden de conclusies van deze case geformuleerd.
Na een ronde bilaterale gesprekken met de key stakeholders kwamen enkele scenario’s naar boven die tijdens de interactieve dialoog met alle stakeholders verder werden gekwalificeerd. Er bleek consensus te zijn voor een grotere rol van lokale overheden, de piste om via het ‘cafetariamodel’ cofinanciering te vinden bij bedrijven, en de nood aan een meerjarenbegroting bij het toewijzen van gesubsidieerde plaatsen. Ook moet men mechanismen blijven inbouwen die een gezonde sociale mix in kinderopvang mogelijk maken.
Organisatoren en steden drongen tijdens het debat ook aan op een meerjarenbegroting van minimum twee à drie jaar van de overheid. Nu is het immers niet duidelijk hoeveel niet gesubsidieerde plaatsen er zullen bijkomen jaar na jaar, waardoor uitbaters terugschrikken voor de investering. Een meerjarenbegroting is dan ook een serieuze stap in de goede richting voor duurzaam ondernemen.
“Uit het debat zijn enkele werkbare voorstellen gekomen. We vragen de Vlaamse overheid om nu na te gaan wat kan ondernomen worden om aan de ambities van het nieuwe decreet te voldoen”, aldus Filip Standaert, manager Partena Kinderopvang.