stadslab2050_open-lab

StadsLaboranten maken balans op

stadslab2050_open-labAfgelopen dinsdag maakten de Stadslaboranten van Stadslab2050 na drie jaar experimenteren de balans op tijdens het eerste Open Lab van Stad Antwerpen.

De bijeenkomst stond volledig in het teken van kennis delen. Aan zeven verschillende praktijktafels, elf kennistafels en acht ontwerptafels konden de deelnemers ontdekken, proeven en ervaren met welke creatieve ideeën andere stadslaboranten de stad van de toekomst proberen te verduurzamen.

De laboratoriumfunctie van Stadslab2050 wil enkel de ruimte bieden om te experimenteren en projecten tot wasdom te brengen, waarna ze door andere spelers opgepikt kunnen worden.

Op de website van Stadslab2050 verschijnen vanaf volgende week 9 korte filmpjes waarin trekkers van een bepaald project vertellen hoe ze aan hun zoektocht begonnen, welke moeilijkheden ze ondervonden en hoe het nu staat met hun project of de daaruit voortvloeiende producten staat.
Eén van de projecten is de Urban Precomposter, een mogelijke uitbreiding op de Antwerpse sorteerstraatjes en ontsproten in de schoot van UA. Het team van studenten dat de opzet van voorcomposteren nu verder in praktijk probeert te brengen, denkt niet meer enkel na over de verwerking van het GFT-afval, maar ook over hoe gebruikers dit afval in de toekomst naar die installaties zouden krijgen. Door in eigen keukens al voor te composteren met bijvoorbeeld een wormenbak, door een handig trolleysysteem te voorzien om het GFT-afval naar de Urban Precomposter te krijgen,

Een andere interessante onderzoekstafel zijn de recycleerbare sandalen van Kristel Peters. Zij werkt met schimmels en paddenstoelenleer om sandalen te ontwikkelen die geen gebruik meer maken van dierlijk leder of chemische onderdelen. Een revolutionair idee waarvoor Kristel momenteel nog de grondstoffen in Italië gaat zoeken, maar waar misschien ook in Antwerpse of Vlaamse groengebieden een grondstof voor te vinden is.