Ekeren – Stadshout.be is een initiatief van Sam Ponette en Michiel van Hove. Het eerste project van Stadshout.be, omvat de recuperatie van bijna 100 stammen van de Antwerpse Leien. Recent hielden ze een proef ‘zaagmoment’ bij Natuur- & Landschapszorg in Ekeren.
Sam Ponette: “Bomen in een stad, die jammer genoeg om verschillende redenen gekapt moeten worden, willen wij een tweede leven geven. Momenteel is dit een pilootproject. Als het initiatief zicht geeft op concrete perspectieven in andere steden en gemeenten, dan gaan we er meer structuur aan geven en het uitrollen.”
In Nederland bestaat er al een tijdje de Stichting Stadshout. Sam en Michiel hebben zich hierdoor laten inspireren. Voor Stadshout.be zijn ze een partnership aangegaan met de sociale werkplaats van Natuur- en Landschapszorg (Natuurpunt) uit Ekeren en Bosq van Bulo uit Mechelen.
Na een kapmoment vorig jaar in mei heeft Bosq al het hout gezaagd. Nu is dit hout droog genoeg voor bewerking en kunnen we kijken wat we ermee gaan doen.
Eigen collectie
“De gekapte bomen een tweede leven inblazen gebeurt door er meubels en andere gebruiksvoorwerpen van te maken. Dit doen we uiteraard zo lokaal en kwalitatief mogelijk, zodat we nog generaties lang van dat prachtige hout kunnen genieten”, zegt Sam. “Met die voorwerpen breng je een stuk geschiedenis bij je thuis.”
Sam en Michiel gaan een collectie objecten op de markt brengen gemaakt uit de gezaagde planken: snijplanken, lampen, tafels, etc. voor thuis, op kantoor of in de horeca.
Antwerps hout voor Antwerpse makers
Makers of ontwerpers uit Antwerpen kunnen ook terecht bij Stadshout.be en planken aanschaffen om eigen projecten mee uit te voeren. Zij kunnen nu al planken reserveren en aankopen, en staan dan zelf in voor opslag en het droogproces. Voor gitaarbouwers houdt Stadshout.be een aantal stammen en meer bepaald het kwartierhout apart. Dat zijn de breedste planken.
De mannen van Stadshout.be staan eveneens open voor ideeën of speciale projecten om samen met makers te bekijken waarvoor het stadshout kan gebruikt worden.
Geïnteresseerden in de planken of in de collectie kunnen zich via de website aanmelden.