De onderscheiding kreeg ze volgens de gids ‘omwille van haar uitgebreide wijnkennis, haar bijzondere gevoel voor wijnpairing, haar respect voor alle wijnappelaties van Europa en van de nieuwe wereld in combinatie met een klantvriendelijke bediening.’
“Dit is een heel mooie erkenning”, zo reageert Michelle Gielens. “Blijkbaar vonden ze mijn manier van werken positief. Wat mijn stijl is als sommelier? Ik probeer duidelijk te zijn, zonder te dure woorden te gebruiken die meestal niet veel bijbrengen. Misschien heeft mijn Kempense spontaniteit ook in mijn voordeel gespeeld”, lacht ze.
Michelle werd thuis opgevoed in Dessel met steevast lekker eten én drinken op tafel. “We dronken altijd lekkere wijnen en zo heb ik wel het een en ander leren kennen. In het middelbaar heb ik toerisme gestudeerd en daarna ben ik weekendwerk gaan doen in een taverne. Daarna ben ik gaan werken bij De Pastorie in Lichtaart en The Glorious in Antwerpen, waar zo’n 850 referenties op de kaart stonden.”
“Ik heb er enorm veel geleerd. Sommelier Steve Joosen heeft me er onder mijn vleugels genomen. Als er eens een rustiger moment was, dan gingen we samen aan de toog zitten en nam hij er pen en papier bij om uitleg te geven bij de verschillende wijnregio’s. Daarna heb ik nog WSET-wijnopleidingen gevolgd en sinds de zomer van 2021 ben ik sommelier bij Nebo, waar mijn vriend Dimitri De Koninck chef is”, vertelt ze haar verhaal.
Het restaurant kreeg snel een Michelinster. “Het is een fantastische zaak om me verder te ontplooien. Ik heb de wijnkaart vorm kunnen geven en kan elke dag honderd procent met de wijnen bezig zijn. Zo leer je heel veel. Ondertussen staan ook hier 250 referenties op de kaart, met naast Frankrijk en Italië ook bijvoorbeeld Oostenrijkse en Spaanse wijnen en verrassende flessen uit de nieuwe wereld. Ik hou er van om soms de platgetreden paden te verlaten en met iets nieuws te komen. Er gebeurt zoveel moois in de wijnwereld. Die ontdekkingen wil ik onze gasten laten proeven.”
Barolo
Je mag Michelle altijd wakker maken voor een barolo of barbaresco uit Piëmonte, of een grüner veltliner uit het Oostenrijkse Wachau. “Dat zijn mijn favoriete wijnen. Ik ga ook op zoek naar meer betaalbare alternatieven voor topwijnen die stilaan onbetaalbaar worden, omdat ik merk dat de klanten daar wel interesse in hebben. Sommigen houden enorm van een boterige, houtgelagerde Meursault uit de Bourgogne. Dan is het fijn dat ik hen ook pakweg een Californisch, Noord-Italiaans of Australisch alternatief kan voorstellen voor een fractie van de prijs.”