Een B2B-sofwarebedrijf dat inzet op digital manufacturing en 3D-printing – het is een hele mond vol. Martijn maakt het graag wat concreter.
“Onze klanten zijn bedrijven die op maat gemaakte producten naar de markt willen brengen. Stel: iemand heeft een brace nodig na een medische ingreep, dan is het beter dat dit op maat van de patiënt wordt gemaakt. Dat kan tegenwoordig op basis van een 3D-scanner. Die gegevens komen in onze cloudoplossing terecht samen met input van experts. Onze software koppelt vervolgens die data aan een productiehub uitgerust met 3D-printers.”
90% van de omzet buiten België
“Twikit gaat dus zelf geen producten printen, maar levert een softwareplatform dat de voorkant van de waardeketen aan een productiefaciliteit koppelt”, gaat hij verder. “Customization of maatwerk is het sleutelwoord geworden voor heel wat producten. Met onze technologie wordt dat eenvoudiger. We zijn actief in verschillende sectoren zoals de automobielsector, retail en zorg.”
De technologie van Twikit bleek een schot in de roos in eigen land, maar ook ver daarbuiten. “We draaien 90% van onze omzet buiten België. We zijn actief in verschillende landen en hebben een commerciële uitvalsbasis specifiek in de VS. Zo staan we dicht bij onze Amerikaanse klanten. Dat is belangrijk voor hen.”
Geen geheim recept
Vlaamse start-ups kijken met grote ogen naar de Amerikaanse avonturen van Twikit. Precies daarom mochten Martijn en co-founder Gijs Hoppenbrouwers dinsdag hun succesformule delen met tien groeistarters tijdens de startdagen van Tech@venture New York, een initiatief van Voka Antwerpen-Waasland. De kandidaten volgen de komende maanden een intensief traject dat hen klaarstoomt voor een vijfdaags werkbezoek aan het epicentrum van de start-ups in New York.
“Er is geen geheim recept, maar er zijn wel enkele belangrijke aandachtspunten voor bedrijven die naar de VS trekken”, vertelt Martijn. “Het begint al met het pitchen van je bedrijf aan potentiële klanten. Dat duurt hier bij ons vaak tien minuten. Maar in de VS gaat alles sneller, ook ondernemen. Je doet er goed aan je presentatie in te korten tot drie minuten of zelfs minder. In België hebben we bijvoorbeeld ook de gewoonte om meetings te houden van een uur. Daar hebben ze ginder geen tijd voor.”
Focus is cruciaal
Twikit wist in de VS kleppers als Walmart en HP Ink te strikken, maar de American Dream van Martijn en Gijs werd hen niet in de schoot geworpen. “Het duurde even voor we onze eerste klanten konden strikken. Ook voor ons was het wennen, zeker in het begin. We zijn daarom zelf een tijdje in New York gaan wonen.”
“Vergeet ook niet dat de Amerikaanse consument heel anders is. Europeanen kopen graag dingen op maat, dat zie je bijvoorbeeld bij auto’s. Een Amerikaan daarentegen rijdt graag meteen de garage uit met een nieuwe wagen. Zij zetten veel meer in op after sales.”
Maar wat is dan de belangrijkste tip van Martijn voor startende ondernemers met internationale ambities? “Focus. Dat is cruciaal voor succes. Onderzoek eerst goed met welk type klanten en in welke regio je wilt starten. Maak hen duidelijk waarom jouw product uniek is. Zo kunnen ze niet anders dan met jou samenwerken.”