Niels Eysermans, Marco Min, Didier Van den Broeck en Lieven Pauwelyn aan de DJ-booth Niels Eysermans, Marco Min, Didier Van den Broeck en Lieven Pauwelyn aan de DJ-booth. Foto: Jan Van der Perre

Smudged opent als ‘listening bar’, gerund door de mannen achter Dogma: “We hebben alles wat we leuk vinden samengebracht”

Op de Sint-Paulusplaats in Antwerpen opent donderdag Smudged, een ‘listening bar’ waar de focus net zo hard op de muziek dan op de hippe cocktails of de kleine en grote gerechten ligt. De vier zaakvoerders kennen mekaar van bij Dogma en starten nu samen een tweede zaak in het pand van het voormalige ribbetjesrestaurant Amadeus.

De kiem voor de wilde plannen werd al een paar jaar geleden gelegd, toen Didier Van den Broeck, Lieven Pauwelyn, Niels Eysermans en Marco Min in Londen dagdroomden over een tweede zaak. Ze werkten al samen bij Dogma Cocktails in de Wijngaardstraat en zagen een verdere samenwerking goed zitten.

Een geschikte locatie vinden bleek niet zo makkelijk, tot ze twee jaar geleden bij het gesloten ribbetjesrestaurant Amadeus passeerden op de Sint-Paulusplaats. Dat stopte na corona. Enkel de tweede vestiging van Amadeus op de Suikerrui bleef toen verder bestaan, naast de restaurants van de keten in andere Belgische steden.

De reclame van Amadeus hangt voorlopig nog omhoog. Foto: Jan Van der Perre

“Het was jammer dat zo’n mooi en charmant pand leegstond. Ik heb zelfs via het klachtenformulier op hun website een bericht gestuurd met die boodschap. Ik kreeg er zoals verwacht geen antwoord op, tot ik een jaar later telefoon kreeg van het management van de keten omdat ze dachten dat ik misschien wel interesse had om het te kopen”, vertelt Didier Van den Broeck.

De zaak is onherkenbaar veranderd. Foto: Jan Van der Perre

Het gebouw bleek niet in al te beste staat te zijn. “Het was eigenlijk een soort hangaar waar ze in de jaren tachtig ooit een filmdécor uit de jaren twintig in leken te hebben gebouwd. We hebben het volledig gestript. En omdat we weinig budget hadden, hebben we uiteindelijk geen loodgieters en elektriciens aangenomen. We hebben enkel een paar vakmannen ingehuurd om geregeld advies te geven. De uitvoering hebben we helemaal zelf gedaan, een jaar lang: elektriciteit, gyproc, chape, vloer, keuken, plafond, schilderwerken, enzovoort”, zegt Didier.

De lavabo is gemaakt van een ligbad. Foto: Jan Van der Perre

Het resultaat is een warm, niet te gelikt interieur met stijlelementen die wat koloniaal, disco en seventies aandoen, met ook erg veel hout. “’s Avonds komt het helemaal tot zijn recht”, klinkt het. De zeer ruime keuken valt op. “Een opvallend element is ook onze lavabo in de toiletten. Daar hebben we een ligbad voor gebruikt”, lacht Lieven.

Cinemaboxen

Zeer zichtbaar is ook de centrale DJ-booth. Dat heeft te maken met de inbreng van Niels en Marco, die beiden grote muziekliefhebbers zijn. “Muziek wordt hier ongelofelijk belangrijk, zeker even belangrijk dan de drank en het eten. We noemen Smudged een listening bar, zoals die in New York en Tokio ook bestaan. We spelen met vinyl en de muziek zal hier een tikje luider staan. Elk half uur zal de muziek even stilvallen, draaien we de plaat om en begint het weer opnieuw. Ook de kwaliteit van het geluid wordt bijzonder. We hebben zelf speakers gebouwd, aangevuld met oude vintage cinemaboxen uit de VS, die een heel natuurlijke klank geven. Rond het pand is enorm veel geluidsisolatie aangebracht”, leggen Niels en Marco uit.

Een deel van de boxen werd zelf gebouwd, zoals de exemplaren achteraan in de muur. Foto: Jan Van der Perre

Niels zal zich honderd procent focussen op Smudged, de rest zal zijn tijd verdelen over de twee zaken. Twee koks zullen op het ritme van de muziek zowel kleine hapjes als volwaardige gerechten maken. Zo is er een ‘gestoorde’ veggie lasagna bolognese met spitskool (18 euro), een shepherd’s pie (18 euro) ‘waar je broek van afzakt’, of een ‘machtige’ roggevleugel met kappertjes (32 euro), waarbij de omschrijving tussen aanhalingstekens spontaan mee uit de mond van de zaakvoerders komt als ze de kaart overlopen. “Maar ook wie enkel een stukje kaas en een drankje wil, is hier zeker welkom. We hebben een zeer mooie selectie cocktails, bieren en wijnen”, zegt Niels.

Gezellig en zwoel

Een upbeat restaurant, een english style pub, een foodbar, een listening bar: je mag Smudged van de vier noemen zoals je wil. “We hebben alles wat we leuk vinden samengebracht. Wat het uiteindelijk precies zal worden, dat moet nog blijken. Tijdens onze testdagen hing hier alleszins een geweldig gezellige, zwoele en sexy sfeer. Ongedwongen, los en rock-‘n-roll. Dat is waar we van houden”, besluit Didier.

De zaakvoerders in de ruime keuken. Foto: Jan Van der Perre

Foto: Jan Van der Perre

Foto: Jan Van der Perre

Foto: Jan Van der Perre

Foto: Jan Van der Perre