Tine Decoene uit Torhout sleepte de ‘Antwerp Innovative Futures Award 2016’ in de wacht. De award werd uitgereikt in het kader van de tweede editie van het Antwerp Innovation Forum. Het evenement werd georganiseerd door Business Angels Netwerk Vlaanderen en Club Lange Wapper.
Masterstudenten van de afdeling Productontwikkeling (Universiteit Antwerpen) stelden er hun projecten voor aan bedrijfsleiders, venture capital managers, innovatiemanagers en business angels. Tine Decoene (23) uit Torhout ging met de eerste prijs aan de haal dankzij een slimme veiligheidsdop voor vaccinverpakkingen die zichzelf blokkeert eenmaal het vaccin werd blootgesteld aan vriestemperaturen. Zij kreeg de award uit handen van Philippe De Backer, staatssecretaris voor Bestrijding van de sociale fraude, Privacy en Noordzee.
Na afloop verklaarde Philippe De Backer: “Het Antwerps universitair onderwijs levert topondernemers in wording af. We moeten deze jonge starters in onze stad houden door van Antwerpen dé start-up city van Vlaanderen te maken. Onze stad komt tot leven dankzij de dynamiek en de vibe van innovatie, jong talent en ondernemerschap.”
Tine Decoene won de award met ‘Celo’, een slimme veiligheidsdop voor vaccinverpakkingen die zichzelf blokkeert eenmaal het vaccin werd blootgesteld aan vriestemperaturen. Vaccins moeten namelijk bewaard en getransporteerd worden bij een temperatuur tussen de 2° en 8° Celsius. Vaak worden koelelementen gebruikt tijdens het vervoer. Vrieskou kan echter vaccins beschadigen en de werking ervan teniet doen. Schade door vrieskou is niet zichtbaar maar dankzij de slimme veiligheidsdop kan een slecht vaccin niet langer meer toegediend worden.
De andere projecten, die voorgesteld werden en bekroond met een finalistencertificaat, waren:
•ColdID is een elektronisch koelingstoestel dat door oncologen kan ingezet worden om een veel voorkomende nevenwerking van chemotherapie tegen te gaan. Experimenten tonen aan dat dit innovatieve koelingssysteem de efficiëntie van de behandeling verhoogt ten opzichte van huidige alternatieven (Tess Aernouts)
•iRONclad: boomchirurgen maken voor het beklimmen van bomen gebruik van zgn. klimsporen. Gewone klimsporen zijn niet aangenaam om dragen, waardoor de gebruiker na 2 à 3 uur genoodzaakt is de sporen uit te doen. De iRONclad is een ergonomisch alternatief met een voetbasis die in zowel lengte als breedte verstelbaar is (Nic Bal-Colemont)
•QIQ Kitesurfing Training Tool is een krachtsensor die geïntegreerd is in een kiteline. Met de meetgegevens kan de kitesurfer zijn prestaties doelgerichter verbeteren. De verzamelde data zorgen er ook voor dat de tijd die nodig is voor het ontwerpen van een nieuwe kite drastisch wordt ingekort (Stijn De Bondt)
•Velo City: is een mobiliteitscoach voor niet-recreatieve verplaatsingen. App-gebruikers die zich duurzaam verplaatsen, worden beloond. Alle transportmodi komen aan bod (Thomas De Meester)
•Pijnbepaler: kinderen behoren tot een groep patiënten waarbij pijn moeilijk correct kan worden ingeschat. Gaat het om pijn, of eerder om angst, gemis, stress of honger? In een postoperatieve omgeving is er nood aan een toestel voor de objectieve bepaling van pijn bij kinderen van 4 tot 12 jaar (Maksim Sayevitch)
•ICU communicatie: geïntubeerde patiënten kunnen moeilijk communiceren met artsen en verplegers. Daardoor verhoogt het stresslevel van de patiënt, wat op zijn beurt kan leiden tot een langere intubatieperiode en ziekenhuisverblijf. Dankzij het ICU-communicatieapparaat kan de patiënt via een afstandsbediening aan zijn vinger toch communiceren (Dries Van Bever)
•Labtica is een disposable lab-on-chip die de gevoeligheid van bacteriën voor antibiotica op een snellere manier test (Muriel De Boeck)
•MS-X-Move verbetert de mobiliteit van MS-patiënten. Tijdens de ontwikkeling werd sterk de nadruk gelegd op de eisen van de gebruiker in functie van het ziektepatroon en de levenswijze (Nicolas Van der Wee)
•ModulAir: bij het bewaren en het instandhouden van eeuwenoude kunstschatten moet rekening gehouden worden met de omgeving waarin die kunstwerken zich bevinden. Recente wetenschappelijke ontwikkelingen tonen aan dat naast temperatuur en luchtvochtigheid ook andere factoren een rol spelen in het degradatieproces. ModulAir is een lucht- en klimaatmeettoestel dat deze omgevingsparameters in kaart brengt (Jeroen Van Winckel)