Er is nog wat werk te doen, maar wie maandag om half negen de nieuwe slagerij en traiteur De Metier betreedt, zal het pand niet meer herkennen, hoewel de vertrouwde functie blijft. Dertig jaar lang leverde de familie Gysels hier eerder verse vleeswaren aan de Schildenaar.
“Aan dat verhaal kwam op 1 januari een einde. Samen met Hans hebben Steven Willekens en ikzelf de zaak overgenomen. De broers Luc en Eric Gysels vertrokken met pensioen”, vertelt Stef Van de Poel de eveneens jonge, maar ervaren slager uit Schoten. Daar baat hij met zakenpartner Steven al lang de bekende Slagerij Willekens uit in de Paalstraat.
Mini warmtenet
Stef en Hans nemen me mee naar de achterste ruimte waar de gloednieuwe koelinstallatie van de slagerij, geleverd door specialist Lemcool uit Lier. “In een slagerij moet het fris zijn, zeker in de cellen waar het vlees bewaard wordt. Daarvoor maken we niet langer gebruik van ene lawaaierige en energieverslindende bak, maar van een gloednieuwe installatie die draait op CO2. De meeste koelgassen zijn erg belastend voor het milieu. Deze installatie is dat niet. Het CO2-gas blijft onder hoge druk circuleren zonder neveneffecten. Integendeel. De restwarmte die vrijkomt gebruiken we om onze vaatwasser, sanitair en verwarmingsinstallatie te voeden. Zo creëren we hier ons eigen mini-warmtenet”, legt Stef uit.
Van kop tot staart
De Metier zal naast kwaliteitsvlees uit eigen land en zelfs streek ook een ruim assortiment aan bereide maaltijden in de toog leggen. De keuken waarin die gerechten vers klaargemaakt worden, is eveneens volledig nieuw. Dat geldt ook voor de ontvangstruimte in de winkel die onherkenbaar werd heringericht op maat van dit nieuwe concept dat het trio zaakvoerders bedacht op maat van de veeleisende Schildenaar.
Grootouders
Hans treedt maandag in de voetsporen van zijn grootouders, die aan het slachthuis in Antwerpen lang een pluimveehandel hebben uitgebaat onder de naam Danckers. “Ik heb als kind vaak tussen de kippen gelopen en gezien hoe ze verwerkt werden. Wellicht werd daar de kiem gelegd voor mijn passie voor dit ambacht”, aldus de jonge slager, die ook levert aan tal van horecazaken in Schilde en ’s-Gravenwezel.
Hans is er helemaal klaar voor en geniet het volste vertrouwen van zijn twee coaches Stef en Steven, maar het is een geruststelling dat hij vooral wat de administratieve kant van de zaak betreft op hun hulp kan rekenen. Het duo achter slagerij Willekens benadrukt dat ze hun bekende winkel in de Schotense Paalstraat niet zullen verlaten, ondanks de grote investering in Schilde.