Sipef volgt woordenoorlog om palmolie van nabij op

sipefOok in Schoten volgen ze ongetwijfeld het conflict tussen Maleisië en België met betrekking tot de antipalmolielabels van dichtbij op. De Maleisische minister van Landbouw wil dat Belgische supermarkten geen “antipalmolielabels” meer plaatsen op producten zoals choco of sandwiches. De Schotense plantagemaatschappij Sipef draait voor nagenoeg 75% op palmolie.

De Maleisische minister van Landbouw schreef een brief aan ontslagnemend minister van Consumentenzaken Johan Vande Lanotte (SP.A). Als België niet ingaat op de Maleisische vraag om de antiplamolielabels te verbieden, dreigt zelfs de prinselijke handelsmissie onder leiding van prinses Astrid in gevaar te komen, heet het.

Palmolie wordt gewonnen uit het vlees van oliepalmvruchten. De vruchten worden geplet waardoor er olie vrij komt. Die wordt door voedingsbedrijven gebruikt als basisgrondstof bij de bereiding van gebak en taart, kant-en-klare gerechten, koffiekoeken, pizza’s, sandwiches, zoete koekjes en reepjes, smeerpasta’s en margarines enz. Verleden jaar gaf de Belgische Hoge Gezondheidsraad de consumenten in dit opzicht het advies mee om het gebruik van palmolie te beperken omdat “die olie tot 40% schadelijke verzadigde vetzuren bevat die de kans op hart- en vaatziekten verhogen.”

Verscheidene supermarkten benadrukken op enkele van hun producten dan ook dat er geen palmolie gebruikt werd bij de bereiding van hun voedingswaren. Deze labels zijn evenwel in strijd met de Belgische en Europese wetgeving, beweert Maleisië, waar de palmolie-industrie erg belangrijk is. Bovendien is het bewezen dat palmolie zelfs goed is voor de gezondheid, klinkt het.

Verondersteld mag worden dat het conflict met Maleisië ook bij Sipef van dichtbij opgevolgd wordt. Sipef is als Antwerpse plantagevennootschap zowat de enige herinnering aan het ooit zo roemruchte koloniale landbouwverleden van België. In de komende dagen wordt allicht besloten tot de financiële vereffening van een ander restant, de plantagevennootschap Sucraf.

Sipef is evenwel dynamischer dan ooit. De onderneming rond voorzitter baron Bracht is vooral toegespitst op de productie van… palmolie. Het gaat dan wél om aanplantingen in Indonesië en Papoea-Nieuw Guinea. Nagenoeg 75% van de productiecijfers van Sipef komt effectief uit palmolie. Verder vooral uit thee en rubber.

Ondertussen doen de prijzen voor palmolie het evenwel niet zo best. De overproductie aan soja, een traditionele concurrent voor palmolie is daar mee schuld aan. De prijzen voor palmolie zijn daarbij met nagenoeg 20% gedaald. Ook lijkt de angst voor El Nino afgenomen. El Nino is vaak een gesel voor de aangeplante palmbomen.

Maleisië vraagt ondertussen aan de Belgische overheid om in te grijpen tegen de antipalmolielabels. Indien België niets onderneemt, zal dit de handelsrelaties onder druk zetten, heet het.

Volgens de Federale overheidsdiensten Economie en Volksgezondheid is er evenwel niets mis met de labels op zich. “Je mag gerust op de verpakking van je product aangeven dat er geen palmolie inzit, als het gaat om een product waar in sommige gevallen wel palmolie in verwerkt zit, zoals bijvoorbeeld in chocopasta”, zei Sven Heynderickx van de FOD Volksgezondheid tot de redactie van de VRT. “Bij kaas mag je dat bijvoorbeeld niet op de verpakking zetten, want kaas bevat nooit palmolie.”