Sibelco discrete Antwerpse multi in grondstoffenmarkt

aarzelendSibelco leeft een discreet bestaan. Toch heeft dit Antwerpse grondstoffenbedrijf een internationale reputatie. Verleden jaar werd een omzet gerealiseerd van liefst 2,4 miljard euro.

De meeste passanten lopen onbewust voorbij aan de hoofdzetel van Sibelco aan de Plantin & Moretuslei in Antwerpen. Toch huist daar een van de grootste bedrijven van Vlaanderen. Een van de oudste ook want Sibelco werd gesticht in 1872 en heeft zich al die jaren sterk gepositioneerd op de mineralenmarkten.

Met zowat 9000 perssoneelsleden en 245 productievestigingen verspreid over de hele wereld profileert Sibelco zich als een zandwinningsgroep. Vandaar dat de roots van het bedrijf als Sablières et Carrières Réunies ook in de Kempen liggen. De fabrieken van Dessel, Lommel, Mol en Maasmechelen draaien nog altijd mee in de productiecyclus. De groep heeft ook een vestiging in de haven van Antwerpen.

Sibelco is evenwel ook gespecialiseerd in andere mineralen die dan hun toepassing vinden in de glassector, de keramiekproductie en de metaalgieterijen. Ze worden ook verwerkt in vulstoffen, in de bouw, in de chemie en in de elektronische industrie.

Met een omzet van 2,4 miljard euro (+8%) kijkt het management van Sibelco terug op een vrij positief boekjaar 2012. De topman, de Amerikaan Kevin Crawford heeft het over “een degelijk boekjaar, ondanks de niet al te makkelijke economische omstandigheden.” De verkoop aan mineralen liep vrij goed in de energiesector en in de gieterijen maar in de bouw en de elektronica ging het minder vlot. Ook de glasbedrijven namen minder grondstoffen af.

Ondanks de latente moeilijke marktomstandigheden bleef Sibelco goed verdienen. De kasstroom liep op tot liefst 600 miljoen euro. De nettowinst werd afgehamerd op 215 miljoen euro.

De omzetstijging van 8% is voor een stuk ook toe te schrijven aan de overname van het Australische QMAG. QMAG is een belangrijke producent van magnesia.

Sibelco is destijds opgezet door Stanislas Emsens. Zijn nazaten in de familie Emsens hebben nog altijd de meerderheid van de aandelen in de groep in handen.