Vader Michel en zoon Seppe Carlier Vader Michel en zoon Seppe Carlier achter de bar. De Sjoks blijft dus in handen van de familie Carlier, en daar is vader Michiel heel blij om. Foto: rr

Seppe Carlier neemt bekend restaurant De Sjoks van zijn vader over

Seppe Carlier (35) is de nieuwe eigenaar van restaurant De Sjoks in Halle-Zoersel. Hij heeft de zaak en het gebouw van zijn ouders overgekocht, waardoor de toekomst verzekerd is. Vader Michel (69) blijft mee zaalverantwoordelijke.

Restaurant De Sjoks in het dorp van Halle staat bekend als een gezellige familiezaak met de klassieke keuken op basis van dagverse gerechten tegen eerlijke prijzen. De tongetjes op vrijdag zijn legendarisch. Michel Carlier, nu 69, nam de zaak in 2002 over. Hij had toen een zaak op de Grote Markt in Antwerpen maar legde zich nadien volledig toe op De Sjoks.

Zoon Seppe volgde vijf jaar koksschool op Stella Maris in Merksem. “In 2008 of 2009 ben ik als zelfstandige mee in de zaak gekomen. Mijn vader was toen nog chef-kok en ik stond in de zaal. Maar gaandeweg zijn de rollen omgekeerd. Mijn ouders zijn de zaalverantwoordelijken nu en ik roer in de potten als chef-kok.”

Michel Carlier heeft al de wettelijke pensioenleeftijd bereikt maar is altijd blijven werken, en dat gaat hij voorlopig blijven doen. “Mijn moeder is enkele jaren jonger dan mijn vader en moet nog wat jaren werken vooraleer ze met pensioen kan. Ze willen de zaal samen blijven doen. Mijn broer Matisse (22) werkt intussen ook mee in De Sjoks. Mijn vader is blij dat hij het restaurant aan zijn zoon heeft kunnen overgeven. Mijn ouders hebben het samen opgebouwd en het zou hen toch pijn hebben gedaan om het aan een derde te moeten overlaten. Maar gelukkig ben ik ook van de horecamicrobe gebeten, net als Matisse.”

Seppe is voorlopig nog vrijgezel. “Er is nog niet veel tijd voor wat anders geweest”, lacht hij. “Chef-kok is hard werken.”

Kwaliteit en gezelligheid

Ook de inwoners van Halle zijn tevreden dat de kwaliteit en gezelligheid zo gewaarborgd blijven. De Sjoks is genoemd naar ‘De Sjokke’, de bijnaam van de vader van Fred Bosschaerts, die destijds De Sjoks startte maar door een zwaar ongeval de zaak moest overlaten aan een opvolger. “Tussen Fred en mijn vader waren er nog een tweetal zaakvoerders”, zegt Seppe. “Ik herinner me dat de vader van Fred graag had dat de naam De Sjoks behouden bleef, en daar had mijn vader geen probleem mee.”

Intussen is de naam een instituut in Halle geworden, waar je alle dagen – met uitzondering van maandag en dinsdag – vanaf 12 uur de benen onder tafel kan steken. “Allen op zaterdag gaan we pas om 16 uur open”, zegt Seppe.

Vroeger hield de in Halle geboren wielrenner Louis Proost er nog café. Proost won in 1960 een etappe in de Ronde van Frankrijk en in 1961 in de Ronde van Italië. In 1962 werd hij derde in Milaan-Sanremo en een jaar later werd hij tweede achter Rik Van Looy op het BK in Zolder. Hij overleed in 2009 in Lier. Het pand onderging wel een grondige verbouwing vooraleer het van café in restaurant veranderde indertijd.