Antwerpen Sensunik Sensunik is weer open.

Sensunik, het bekende kindvriendelijke restaurant, heropent met nieuwe eigenaar: “Veel ouders hebben deze zaak gemist”

Lekker eten en kinderen die zich naar hartenlust kunnen uitleven, zonder de ouders of andere gasten op de zenuwen te werken. Het is een combinatie die zeldzaam is, maar waar ze bij Sensunik in de Antwerpse Harmoniewijk al decennialang naam mee maken. De zaak bleef na corona gesloten, maar heropent nu met nieuwe eigenaars, volgens het vertrouwde recept waar zelfs de Belgische troonopvolgers van onder de indruk waren.

De bedenker van het concept is Yannick Berkvens, die de zaak dertig jaar lang runde. Hij startte in 1986 als ‘gewone’ bistro, maar zag al snel dat hij met kindvriendelijkheid een verschil kon maken ten opzichte van de concurrentie. Hij reserveerde de hele zolderverdieping voor de kleinste gasten en stouwde die vol met speelgoed. Gelukkige kinderen betekende ook gelukkige ouders, zo bleek al snel. Zeker als die laatste groep op de benedenverdieping in alle rust kon genieten van het eten zonder dat ze het gevoel kregen dat ze in een binnenspeeltuin waren beland. Het leverde Sensunik ooit zelfs de titel op van ‘Meest kindvriendelijke restaurant van Vlaanderen’.

In 2016 stopte Berkvens ermee en hij gaf de zaak over aan Sophie Raemdonck. De focus lag minder op kinderen en de naam werd veranderd in Joyau. Maar dat verhaal stopte tijdens corona en de zaak bleef na de pandemie gesloten.

Ronny en Dennis in de vernieuwde zaak. Foto: Jan Van der Perre

“Mijn gezin en ik zijn hier al jarenlang klant”, zegt één van de nieuwe eigenaar Ronny De Crom. “Ik ben hier dertig jaar geleden voor het eerst binnengestapt en ik herinnerde me nog goed hoe de combinatie van kinderen die boven onder begeleiding konden spelen en volwassenen die beneden in de watten werden gelegd hier heel goed gemaakt werd. Mijn vrouw Rebecca Verstraete en ikzelf runnen ook de interieurzaak hier achter de hoek. Wij wandelden hier dagdagelijks voorbij onderweg naar huis. Elke dag begon het meer en meer te kriebelen.”

De zaak werd helemaal gerestyled door het team van Rebecca Verstraete Interieur. Het pand kreeg een volledige make-over, van restaurantgedeelte tot de speelzolder. Ze waren op horecavlak niet aan hun proefstuk toe en zijn trouwens ook verantwoordelijk voor de inrichting van het prestigieuze Hotel Botanic Sanctuary in Antwerpen.

Het restaurant is onderverdeeld in verschillende ruimtes. Foto: Jan Van der Perre

Voor het culinaire luik haalden ze chef-kok Dennis Kowalski (49) aan boord, ook iemand die hier jaren geleden al over de vloer kwam. “We gaan voor een Belgisch-Franse authentieke keuken. Verschillende ruimtes, als het ware kamers, zorgen hier voor de juiste sfeer. De zaak wordt hier trouwnes ook vaak gevuld met koppels of vrienden zonder kinderen”, legt hij uit. Op de kaart staan bijvoorbeeld varkenswangetjes (25 euro), vol-au-vent (21,50), rog (26,50), of ravioloni gigante met boschampignons, truffel en gegrilde kip (24,50).

Codetaal

De kinderen kunnen ook kiezen uit een reeks kindergerechten, die ze via een codetaal kunnen bestellen. ‘Ik lust dat niet’ betekent een mac en cheese, ‘weet ik niet’ betekent fishsticks en wie ‘moet ik echt eten?’ zegt, krijgt een spaghetti bolognese.

Zelfs Koning Filip kwam hier ooit langs met zijn kinderen, toen hij nog een prins was. Foto: Jan Van der Perre

Boven kunnen kinderen alles vinden om zich uit te leven: een paar Playstations, maar ook blokken, autootjes, een klimrek, enzovoort. Er is ook een apart keukentje waar kinderen eventueel ook kunnen eten. “Ze kunnen beneden met hun ouders eten, of hier boven tegen een verminderde prijs. De meeste kinderen kiezen voor de laatste optie, zodat ze zo weinig mogelijk tijd verliezen met eten en zoveel mogelijk kunnen spelen”, lacht Dennis.

“Ik herinner me ook nog hoe hier vroeger een soort oorkonde hing in de toiletten van de toenmalige prins Filip, die hier met zijn kinderen ook eens was komen eten en spelen. Hij bedankte de zaakvoerder en zei dat zijn kinderen het geweldig vonden. Als de troonopvolgers er al van onder de indruk waren, dan zal het wel goed geweest zijn”, lacht Ronny.

De zolderverdieping. Foto: Jan Van der Perre

De zaak is de voorbije weken al stap voor stap opgestart en de reacties waren hartverwarmend. “We krijgen heel veel bedankjes omdat Sensunik weer open is”, merkten Dennis en Ronny. “Veel ouders, maar ook klanten zonder kinderen, hebben deze zaak duidelijk gemist. Dan voel je echt wat een instituut deze zaak hier altijd is geweest. Het buurtrestaurant is terug van weggeweest en straks met het grote terras wordt het weer helemaal the place to be.”