De shop en bistro van het Sint-Jozefziekenhuis in Mortsel, beter bekend als ‘De Piekuur’, wordt met zorg uitgebaat door de werknemers van Sense. Deze onderneming begeleidt mensen naar een nieuwe carrière in de horeca. Het is de perfecte leerschool voor hen: ze schaven er in een uitdagende omgeving hun competenties bij. Zo zijn ze straks helemaal klaar voor een job in de horecasector.
“Als maatwerkbedrijf is ons doel duidelijk,” zegt Wouter Verschelden van Sense: : “Wij stomen onze mensen klaar voor een job in de reguliere sector. Dat bereiken we door hen zoveel mogelijk competenties mee te geven en die ook in te oefenen op uiteenlopende locaties. De eerste maanden werken we aan de taalvaardigheid, zelfstandigheid en klantgerichtheid van onze mensen. We focussen ook non-stop op hygiëne en de HACCP-normen. Van bij de start gaan onze werknemers aan de slag in onze restaurants. Gaandeweg kunnen ze dan groeien naar werkplekken waar meer verantwoordelijkheid dient te worden opgenomen, zoals de ziekenhuiscafetaria van Sint-Jozef. Daar leren ze verder de kneepjes van het vak: ze staan in voor de bediening, bepalen mee wat er op de menukaart komt, bereiden een groot deel van de gerechten, zorgen dat de cijfers kloppen, … Kortom, ze laten de zaak draaien.”
Jan Declerk, directeur ondersteunende diensten GZA Sint-Jozef: “De grote cateraars voelden zich niet meteen geroepen om onze kleinschalige cafetaria uit te baten. Sense wél, te meer omdat het op wandelafstand en in dezelfde periode buurtrestaurant De Plataan opende. En wij konden ons ook snel vinden in hun aanpak: we bieden hen graag een werkplek aan om hun medewerkers verder op te leiden. Ze maken zich hier trouwens nog extra competenties eigen, want naast onze cafetaria baten ze ook de ziekenhuisshop uit. Zo oefenen ze hun commerciële vaardigheden in, leren ze een stock beheren en bestellingen te plaatsen, en trachten ze vraag en aanbod juist in te schatten. Natuurlijk mag dat leertraject niet wegen op de kwaliteit. Maar dat doet het ook niet: onze cafetaria en shop worden met zorg uitgebaat.”
Wouter Verschelden: “Momenteel schakelen we vier Sense-medewerkers in voor De Piekuur. Twee van hen zijn leidinggevenden die doorgroeiden binnen ons leertraject. Deze personen staan in voor de dagelijkse operationele leiding en de vaktechnische bijsturing en ondersteuning van de andere medewerkers. De eindverantwoordelijkheid voor De Piekuur ligt echter bij de chef van ons naburige buurtrestaurant De Plataan. Daarnaast volgen onze HR medewerkers de werknemers regelmatig op.”
De twee leidinggevenden in De Piekuur zwaaiden recent uit als maatwerk-medewerkers. “Zij nemen vanaf heden een rol op in de verdere vorming van andere medewerkers die bij De Piekuur de broodnodige ervaringen opdoen,” zegt Wouter Verschelden nog. “En dit voornamelijk op vlak van zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. Dankzij werkplekken als deze ziekenhuiscafetaria hebben onze mensen een enorme troef in handen tijdens hun zoektocht naar een job. Ze tonen aan cateringbedrijven en horecazaken dat ze de nodige ervaring opdeden om bij hen aan de slag te gaan. Ze zijn zonder extra opleiding meteen inzetbaar. Partners als Sint-Jozef zijn dus onmisbaar op hun carrièrepad.”