Uit onderzoek van SD Worx blijkt dat bedrijven zelden de totale kostprijs van een aanwerving berekenen. Die bestaan uit facturen van externe partners (werving en selectie, assessments), salarissen van de eigen staffingmedewerkers, werkingskosten enz. Volgens een calculatie van SD Worx komt men daarmee voor de aanwerving van een standaard profiel (bediende) uit op een totale kost van 14.827 euro. De bevraagde bedrijven zelf schatten de kost voor een aanwerving in tussen de 250 euro en de 26.500 euro, met een gemiddelde van 5.372 euro.
Niet minder dan driekwart (75%) van de bevraagde bedrijven krijgt bepaalde vacatures niet ingevuld. Sommige vacatures moeten zelfs worden ingetrokken. De arbeidsmarkt van 2013 is namelijk een stuk statischer dan vijf jaar geleden. Wie werk heeft, blijft veilig op zijn stoel zitten. Sinds 2008 is de gemiddelde bedrijfsanciënniteit met 4 maanden gestegen. Het aantal ingevulde vacatures per recruiter is gehalveerd. Rekruteerde elke voltijdse staffingmedewerker in 2008 nog gemiddeld 63 nieuwe medewerkers op jaarbasis, dan daalde dat aantal in 2012 tot slechts 29 nieuwe medewerkers.
Daarom moeten bedrijven volgens SD Worx een nieuwe kijk op werving en selectie ontwikkelen. Bedrijven zijn nog altijd teveel op zoek naar ‘de witte raaf’. Maar bedrijven zouden alternatieven moeten overwegen, zoals niet aanwerven, intern een oplossing zoeken of functies herschrijven.
‘Bedrijven zouden veel beter bepaalde functies herschrijven of de afdeling hertekenen,’ zegt Johan Ceulemans, directeur Staffing bij SD Worx. ‘Ook toekomstgericht aanwerven, met aandacht voor de match met de organisatie en vooral ook voor de voorkeuren, sterktes en drijfveren van medewerkers, is noodzakelijk voor een duurzaam staffingbeleid. Organisaties die de juiste talenten kunnen inzetten en aan zich kunnen binden hebben een strategisch voordeel.’
Bedrijven hebben ook steeds meer tijd nodig om een vacature ingevuld te krijgen (gemiddeld 45 werkdagen of meer). Voor een kwart (25%) van de aanwervingen heeft men zelfs meer dan 67 werkdagen of meer dan 3 maanden nodig. Slechts één op de vier organisaties slaagt erin om binnen de 30 werkdagen een aanwerving rond te krijgen. Niet minder dan 55% van de industriële bedrijven melden meer dan 10% van zulke probleemvacatures.
Tussen 16 april en 7 mei 2013 ondervroeg de R&D-afdeling van SD Worx 200 in België gevestigde bedrijven naar hun staffingbeleid. Het onderzoek is het tweede deel van ‘HR Benchmarks 2013’, een grootschalig en gefaseerd onderzoek naar de organisatie van HR-processen in Belgische bedrijven.