Roode Pelikaan wordt Pelican Rouge

pelicanHet typisch Antwerpse koffiemerk Roode Pelikaan verdwijnt stilletjes uit het straatbeeld. Het werd in het Engels omgedoopt tot Pelican Rouge. Roode Pelikaan is destijds in 1863 opgezet en tekende ooit samen met andere merken als Rombouts, Beyers Koffie, Miko e.a de grandeur uit van Antwerpen als internationale koffiehaven.

Roode Pelikaan maakt al sinds 1983 deel uit van een internationale groep die zich toespitste op de verhuur van koffie-automaten. Onder de naam Autobar installeerde het bedrijf vanuit Aartselaar duizenden automaten in bedrijven en openbare instellingen. Roode Pelikaan kon zich daardoor internationaal positioneren en werd zelfs verkocht in Spanje, Frankrijk, Nederland en Duitsland. “Wij werken vandaag als internationale groep in 11 verschillende landen waar wij 150.000 klanten bedienen”, zegt marketing manager Dick Deroo. “In België hebben wij ons sterk gepositioneerd als de marktleider op de vendingmarkt. Wij installeren overigens ook frisdrankautomaten en snackmachines maar koffie tekent onderhand nog altijd voor 80% van onze verkoop. Wij serveren elk jaar liefst 125 miljoen kopjes koffie.”

Dat Roode Pelikaan ondertussen opgegeven wordt als merknaam heeft alles met de snelle internationalisering van de groep te maken. Die wordt officieel omgedoopt tot Pelican Rouge Coffee Solutions. Het gaat erom de verkoop nog verder te stimuleren. De groep wordt aangestuurd door Britse en Amerikaanse investeerders.

Terwijl de vendingmarkt ondertussen zwaar onder druk staat doet de Belgische vestiging het ondertussen wél nog vrij goed. “Wanneer de tewerkstellingscijfers bij de bedrijven als gevolg van de crisis onder druk staan wordt er uiteraard ook minder koffie gedronken”, zegt Dick Deroo. “Dit neemt niet weg dat wij toch nog een beperkte groei realiseren. Wij werven overigens nog altijd bijkomend personeel aan.”

In Aartselaar zijn zo’n 220 mensen tewerkgesteld. Er wordt een omzet bijeengewerkt van zo’n 40 miljoen euro.

De koffies van Roode Pelikaan worden overigens al lang niet meer in België gebrand. Dat gebeurt nu in Nederland.