De BJCA-wedstrijd maakt deel uit van een koffie-opleidingsprogramma voor hotelscholen. Na een theoretische module worden jonge koffieliefhebbers – één per school – uitgedaagd om voor het oog van een professionele jury vier espresso’s, vier cappuccino’s en twee ‘slow coffees’ (filterkoffie, red.) te bereiden, geheel volgens de regels van de kunst.
Horeca-professionals van morgen
Daarnaast moeten de kandidaten ook een ‘cup tasting’-proef doorstaan. De jury, met nationale en internationale kampioenen in hun koffiespecialiteit en experts van Michelin-sterrenzaken, zal de BJCA-winnaar 2023 aanduiden. De hoofdprijs is een reis naar Brazilië, het koffieland bij uitstek, voor leerling en leraar.
Koffie Rombouts, het Belgische merk voor kwaliteitskoffie en organisator van BJCA, stelt de koffie en de apparatuur ter beschikking aan de deelnemende scholen. Met de wedstrijd onderstreept Rombouts het belang van een degelijke baristaopleiding.
“Met deze competitie willen we als Belgisch familiebedrijf onze kennis en passie delen met de jonge generatie en de horeca-professionals van morgen”, zegt Xavier Rombouts, afgevaardigd bestuurder bij Koffie Rombouts. “Zodat zij ontdekken dat koffie niet uitsluitend is voorbehouden voor de gastronomie, maar dat zij er ook hun eigen creatieve ideeën mee kunnen ontwikkelen.”.
Lijst met deelnemende scholen:
- COLOMAplus Mechelen
- COOVI Brussel
- De Rooi Pannen Tilburg (Nederland)
- EHPN Namen
- Hotelschool Hasselt
- Hotelschool Turnhout
- Institut Notre-Dame Fleurus
- IPAM Nijvel
- Ipes Aat
- LPETH Saint-Ghislain
- PIVA Antwerpen
- SIMA Aarschot
- Sint-Martinus Herk-de-Stad
- Summa College Eindhoven (Nederland)
- Ter Duinen Koksijde
- Ter Groene Poorte Brugge
- VTI Spijker Hoogstraten