RoboJob,de markleider in het automatisch beladen en ontladen van CNC-machines, breidt verder internationaal uit. Het bedrijf uit Heist-op-den-Berg heeft een samenwerkingsakkoord opgestart met het Japanse concern Okuma voor de markten in Australië en Nieuw-Zeeland.
RoboJob is een producent van gebruiksvriendelijke robotsystemen voor het automatisch beladen en ontladen van CNC-machines. Het gaat erom dat steeds meer bedrijven op hun freesmachines en hun draaibanken geconfronteerd worden met korte fluctuaties in seriegroottes en leveringstijden. Dan is het zaak om korte insteltijden te realiseren en tevens een gemakkelijke bediening te garanderen. De geïntegreerde oplossingen van RoboJob staan in dit opzicht borg voor een snelle flexibiliteit;
RoboJob maakt deel uit van de Aluro Group, een bedrijf dat in de jaren zestig opgezet werd door Frans De Roovere. Aluro werd actief als machinebouwer en heeft zijn actieradius in de loop van de jaren steeds verder uitgebreid. De groep werd versterkt met nevenbedrijven zoals Bestbend, Aluro CNC, Isotech, Bestrent. In 2007 werd door ingenieurs Helmut De Roovere (zoon van) en Luc De Ceuster RoboJob opgezet, zegt marketing manager Steven Cranen. “Ze werkten verscheidene gebruiksvriendelijke standaardoplossingen uit om de winstgevendheid van verspanende bedrijven aanzienlijk kan verhogen. Dit wordt nu ook beaamd door Okuma, waarmee het bedrijf in zee gaat in Australië Nieuw-Zeeland.”
Okuma Australia en Okuma New Zealand maken beide deel uit van de Japanse Okuma Corporation, een toonaangevend bedrijf in de productie, verkoop en service van hoogproductieve CNC machines, automatisatie en ondersteunende diensten.
RoboJob en Okuma bereikten een overeenkomst waarbij Okuma de standaard automatisatie-oplossingen van RoboJob gaat verkopen, installeren en ondersteunen in Australië en Nieuw-Zeeland. Okuma gaat dus de RoboJob Turn- en Mill-Assist Series verkopen. De Turn-Assist en Mill-Assist zijn geïntegreerde oplossingen die de draai- en freesmachines automatiseren. Beide systemen kunnen worden toegepast op producten in uiteenlopende afmetingen (standaard diameter tot 400 mm) en gewichten (tot 700 kg).
Die internationale uitbreiding is een logische stap voor RoboJob, stelt Helmut De Roovere in een gesprek met de website Vraag en Aanbod. “Onze producten en onze organisatie zijn daar klaar voor, en dat wordt nu ook bevestigd door een internationale machinebouwer, Okuma. Wij hadden contact met Okuma op de EMO-beurs in Hannover. We zijn vervolgens de Australische en Nieuw-Zeelandse markt gaan onderzoeken om er tot de conclusie te komen dat deze heel veel gelijkenissen vertonen met de West-Europese markt. Ook daar heb je heel wat kleine en middelgrote verspaningsbedrijven die met de zelfde problematiek te maken hebben als wij in West-Europa. Okuma heeft ons kunnen overtuigd van het potentieel en de behoefte in hun markt, maar ook van hun geloof en vertrouwen in de RoboJob-producten. We kennen natuurlijk de verspaningswereld vanuit onze eigen ervaringen, en hebben vanaf dag 1 gefocust op de gebruiksvriendelijkheid en op de snelle instel- en omsteltijden van ons systeem. Door ons uniek stapelprincipe kunnen we ook veel capaciteit creëren op een heel kleine oppervlakte.”
Phil Hayes, Managing Director van Okuma Australia is in de wolken met de samenwerking met RoboJob: ‘Toen we het RoboJob-systeem voor het eerst zagen op de EMO-beurs in Duitsland, waren we meteen onder de indruk. Zo’n compact systeem waarop je toch zoveel volume kwijtraakt, en zo makkelijk te gebruiken, dat hadden we nog nooit gezien. Deze producten werden ontwikkeld vanop de werkvloer en bieden heel duidelijk een oplossing voor de uitdagingen van de operator: ze zijn compact, laten de machine-opening vrij, hebben veel capaciteit en zijn snel en makkelijk in te stellen. Ik geloof echt in de technologie van RoboJob’, vervolgt Hayes.
RoboJob blijft ondertussen wel verder focussen op België en Nederland. ‘Dit zijn onze klanten van het eerste uur, en zij blijven ook onze onverdeelde aandacht krijgen’, legt De Roovere uit.
De Aluro Group is als groep vandaag nog altijd in handen van de familie De Roovere.
In Heist-op-den-Berg worden zo’n 80 mensen tewerkgesteld.