Vaste waarde op ’t Zuid gaat op zoek naar overnemer Foto: rr

Restaurant L’Amitié op ’t Zuid gaat op zoek naar overnemer: “Dit nieuws zal voor velen als een verrassing komen”

Restaurant L’Amitié gaat op zoek naar een overnemer. Dat maakte chef Thomas Baeyens (48) vrijdag bekend. “Het was een heel emotionele beslissing. Maar ik ga me vanaf nu concentreren op mijn twee andere bedrijven”, zo geeft hij mee.

“Dit nieuws zal voor velen als een verrassing komen. Na 18 jaar ben ik op zoek naar een overnemer voor het restaurant. Dat is voor mij persoonlijk een heel emotionele beslissing. Ik heb er samen met mijn vrouw heel lang over nagedacht. De laatste 18 jaar van mijn leven zijn voor het merendeel hier gepasseerd. Ik hou er onnoemelijk veel herinneringen aan over, tienduizenden mensen hebben we hier gesoigneerd, heel veel vriendschappen zijn hier gesmeed”, zo meldde de chef in een videoboodschap.

“Het voelt best bijzonder om zoiets aan te kondigen”, vertelt Thomas Baeyens in een gesprek met deze krant. “Ik heb hier meer uren gespendeerd dan thuis en ik heb tal van bijzondere momenten beleefd. Zo herinner ik me nog dat ik een half jaar na opening op een avond alles heb laten vallen om de geboorte van ons eerste kind mee te maken. Daarnaast is de waardering die je krijgt van de gasten, ook van andere chefs die zijn komen eten, iets wat je voor altijd meeneemt.”

“Ik wil mij voor de volgende 18 jaar kunnen focussen op mijn twee bedrijven, zoals ik mij de voorbije 18 jaar heb gefocust op L’Amitié. Vol passie, vol overgave, steeds op zoek naar het allerbeste”

Thomas Baeyens

“Ik ben er fier op dat we 18 jaar lang een vaste waarde zijn geweest, wat tegenwoordig toch uitzonderlijk is. Sinds de vernieuwing van de zaak in 2016 hebben we ook ingezet op sharing, met kleine gerechten die in een gemoedelijke sfeer werden gebracht, maar dan op gastronomisch niveau. Daar waren we eerst mee in Antwerpen en later is dat concept heel vaak gekopieerd”, klinkt het.

Gegroeid

Zijn nieuwe activiteiten dwongen hem nu om een keuze te maken. “Ik heb de laatste drie jaar niet stilgezeten. Ik heb twee andere bedrijven opgericht (import horecaproducten Loligo en visconserven Sardineshop red.), omdat ik in onzekere coronatijden meer wilde diversifiëren. Ze zijn ondertussen zodanig gegroeid dat ik de laatste maanden heb gemerkt dat drie zaken combineren niet haalbaar is. Ik wil mij voor de volgende 18 jaar kunnen focussen op die bedrijven, zoals ik mij de voorbije 18 jaar heb gefocust op L’Amitié. Vol passie, vol overgave, steeds op zoek naar het allerbeste. Daarom moest ik dus een keuze maken.”

“We geven een prachtige, bloeiende zaak over aan het bruisende nieuwe Zuidpark. Tot er een overnemer is, gaan we gewoon verder met dezelfde drive. Ik hoop dat de klanten blijven komen tot op de laatste dag. Al weet ik nu nog niet of die binnen een paar weken of een paar maanden zal zijn.”