Luc Vandersteen werkte nog voor het restaurant van een bank toen hij met Dirk Schram het pand op de Mechelsesteenweg 11 in Edegem ontdekte. “Mijn moeder was kok aan huis, zoals ze dit vroeger zeiden. Ze kookte voor communiefeesten of voor de bourgeoisie van Tienen, van waar ik afkomstig ben. Ik groeide eigenlijk op in de keuken. Het runnen van La Cabane combineerde ik nog enkele jaren met het leiden van het restaurant van de bank”, vertelt hij.
Samen met Dirk Schram wilde hij op een rustige manier een eigen restaurant openhouden, maar daar kwam in 2002 verandering in. “Plots kregen we een ster van Michelin. En 16 op 20 van Gault Millau. Dit is natuurlijk leuk, want door culinaire invloeden van onze reizen naar onder andere Barcelona, Parijs of India op te pikken voor onze gerechten, brachten we vernieuwing. Begin deze eeuw was op restaurant gaan een heel ander gegeven dan nu. Het was een beetje vastgeroest. We wilden er nieuw leven in brengen.”
De ster was een beloning, maar na vijf jaar vonden Dirk en Luc het voldoende. “We hebben onze ster in 2007 ingeleverd want onze vaste klanten uit de buurt konden geen tafel meer reserveren. Het volk kwam van overal en het waren niet altijd de makkelijkste. Nu hebben we een aangenaam cliënteel dat echt komt genieten op restaurant”, geeft Dirk aan.
“We zijn nooit stil blijven staan en hebben altijd onze eigen culinaire weg gevolgd. Hierdoor is onze kaart niet vast te pinnen op een specifieke keuken. Er zitten uiteenlopende invloeden in”
Chef Luc Vandersteen
In 2007 veranderden ze La Cabane in Cabanelf. “De ster was weg, we hadden grote verbouwingen gedaan en we begonnen met een ander concept. We vonden dat ook de naam moest volgen in de vernieuwing.”
15 euro
Het nieuwe concept bestond toen uit een variatie van kleine gerechten die allemaal 15 euro kosten. De klanten konden hun eigen menu samenstellen. Tegenwoordig bereidt de keuken weer de bekende gerechten.
“We zijn nooit stil blijven staan en hebben altijd onze eigen culinaire weg gevolgd. Hierdoor is onze kaart niet vast te pinnen op een specifieke keuken. Er zitten uiteenlopende invloeden in”, zegt de chef.
Gemiddeld wijzigt het menu om de maand en ook de wijnen, die per glas besteld kunnen worden, wijzigen geregeld. “Kalfszwezeriken hebben er altijd op gestaan. De mensen komen van ver om ze te proeven. Maar ze zullen steeds op een andere manier bereid worden wanneer ik het menu aanpas.”
Zomers menu
Het menu van deze zomer brengt een selectie van de afgelopen zomers samen op een kaart. Zo staan producten als speenvarken, kalfszwezeriken en het befaamde dessert choctherapie, drie gerechtjes met chocolade, op de kaart.
“De vijfentwintig jaar zijn voorbijgevlogen en we hopen nog lang verder te doen. Doorheen de jaren is er veel veranderd maar we doen het nog altijd heel graag. De crisissen die we hebben doorstaan, zijn niet op een hand te tellen. Op het moment dat we onze deuren in 1999 wilden openen, brak de dioxinecrisis uit. Op het allerlaatste moment moesten we onze eerste kaart helemaal omgooien. Ook de bankencrisis, corona en de energiecrisis hebben we gehad, al deed onze takeaway het goed tijdens de tweede lockdown van corona. Met kwaliteit hebben we altijd het verschil willen maken”, besluiten ze.