Restanten van Bell Telephone staan er nog altijd

nokiaAlcatel-Lucent Bell blijft alsnog overeind. In de zoveelste herstructurering die het  Antwerpse telecombedrijf dient  te ondergaan sneuvelen weliswaar opnieuw 126 jobs maar de onderneming kreeg dan toch overlevingskansen toebedeeld.

De recente overname van Alcatel-Lucent door de Finse groep Nokia zou onvermijdelijk ook in Antwerpen gevolgen hebben. Dat stond in de sterren geschreven. De erfgenaam van het trotse Bell Telephone vreesde dan ook voor de toekomst. De pessimisten kregen niet helemaal ongelijk. De aangekondigde afvloeiing van nog maar eens 126 mensen bouwt het personeelsbestand verder af tot nog hooguit 1300 man.  Tijdens zijn topjaren stelde Bell Telephone ooit nog… 15.000 mensen tewerk.

Ook voor de twee kleine vestigingen in Herentals en Mechelen kwam de zoveelste herstructurering hard aan. De twee onderzoekscentra worden zo goed als gesloten. 40 mensen van de 100  overblijvers moeten er afvloeien, de rest moet muteren naar Antwerpen. Ook in Herentals werkten destijds bij ATEA ooit nog meer dan 2500 man. ATEA zelf was al omgebouwd tot Nokia Networks.

De Finse groep Nokia wil in de internationale herstructurering 900 miljoen euro besparen. Het is er de Finnen alvast om te doen om zijn positie als grootste installateur van mobiele netwerken te handhaven. Ondanks de harde concurrentie van bv. het Chinese Huawei. De Antwerpse vestiging van de groep is alvast van plan om met de inzet van zijn eigen knowhow een heel eigen bijdrage te leveren.