In haar strijd tegen voedselverspilling heeft Rekub vzw, opgericht door Marijke De Jongh en Ellien Stinissen, zopas een app gelanceerd die consumenten de kans geeft om voedseloverschotten te recupereren bij lokale handelaars. Eten redden was nog nooit zo gemakkelijk.
“Met Rekub willen we mensen bewust maken dat er ontzettend veel voedsel wordt weggegooid, wereldwijd zo’n 1,3 miljard ton per jaar. In Vlaanderen is dat 314 tot 372 kg per persoon per jaar. We wilden dan ook een platform aanbieden tussen enerzijds handelaars met voedseloverschotten en anderzijds consumenten”, aldus Marijke. “Dat werd onze Rekub-app, een logische volgende stap na onze pop-uprestaurants. Met de app kan de consument heel snel zien waar hij eten kan redden en ook lokale handelaars ontdekken”, vult Ellien aan.
De lancering gebeurt met een beperkt aantal deelnemers, maar Rekub wil zoveel mogelijk handelaars aantrekken. Het doet een oproep aan zowel grote als kleine handelaars. Overschotten aanbieden of redden via de app is volledig kosteloos voor respectievelijk handelaars en consumenten.
Rekub is nu al beschikbaar in de regio Antwerpen en zoekt handelaars in Gent en Brussel. Handelaars die zich engageerden zijn alvast positief. Isabelle Quirynen van Bitterzoet Chocolade: “Ik vind het een geweldig initiatief en had geen overtuiging nodig om mee te werken”. Philippe Wagman van Camembière: “Als ambachtsman doet het mij pijn om mijn producten weg te moeten gooien, de Rekub-app biedt hiervoor een perfecte oplossing.”
Het Antwerpse IntoApps ontwikkelde voor Rekub een Android app die beschikbaar is via Google Play en een app voor iOS die gebruikers via de Apple Store kunnen downloaden. Hoe het systeem en de gratis app precies werken, vind je op de Rekub website. Geïnteresseerde handelaars kunnen er het inschrijvingsformulier downloaden.