reisbureau1

Reisbureaus getuigen: Belgen gaan weer vaker op vakantie, maar blijven vooral binnen Europa

BRASSCHAAT, MOL - Na twee jaar van ‘staycations’ trekken we opnieuw massaal naar het buitenland, zo blijkt uit de vakantiebarometer van Touring. Reisbureaus in de provincie Antwerpen merken ook dat er een stijgende vraag naar buitenlandse vakanties is, vooral binnen Europa. “Het niveau van 2019 bereiken we nog niet door de beperkte toegang tot Azië en Zuid-Amerika, maar klagen doen we niet”, klinkt het.

“De zaken gaan redelijk goed”, zegt Griet Van Rompaey van het reisbureau Van Rompaey Travel in Mol. “Zeker na twee jaar zonder werk te hebben gezeten, hebben we nu een prettige omzet. Maar het niveau van 2019, daar zijn we nog niet.”

Vooral verre reizen hebben nog een lange weg te gaan in het herstel na de Covid-crisis. “We zien vooral dat Europese reizen succes hebben. In de rest van de wereld is er nog veel meer op slot ook, hé”, verduidelijkt Van Rompaey. “De mensen willen niet het risico lopen om naar Azië te gaan en plots in quarantaine te moeten in een willekeurig hotel.”

Nathalie Wauters van Brasschaat Travel merkt dezelfde trends op. “We verkochten een paar reizen naar Amerika, maar zelfs daar heb je nog een PCR-test nodig. Ook Afrika is aan het herstellen, maar die reizen zijn nog prijzig. Het zijn vooral de reizen binnen Europa die opnieuw in de buurt van de cijfers van 2019 komen.”

Brandstofprijzen

De prijs voor reizen speelt vandaag meer dan ooit een bepalende rol, want die staat onder druk door een combinatie van factoren: “Vluchten zijn duurder geworden door de brandstofprijzen, hotels moeten hun geleden verliezen goedmaken en huurwagens zijn duur omdat vele verhuurbedrijven een deel van hun vloot hebben moeten verkopen in de afgelopen twee jaar”, legt Nathalie Wauters uit. “En mensen die nu moeite hebben om benzine voor hun auto of de boodschappen te betalen, gaan natuurlijk ook minder op reis.”

Zelfs binnen Europa lijken externe factoren een domper op de feestvreugde. “De oorlog in Oekraïne maakt mensen onzeker en voor cruises zijn de Baltische landen bijvoorbeeld onbereikbaar geworden. Zo blijven heel wat factoren roet in het eten van het toerisme gooien. Maar klagen kan ik zeker niet doen. We hebben weer veel meer werk dan vorig jaar en er zijn ergere dingen aan de hand”, zegt Nathalie Wauters.

Verzekering

Volgens de vakantiebarometer van Touring gaat bijna 90% van de Belgen dit jaar op vakantie. Bijna acht op de tien Belgen (78%) trekken naar het buitenland op vakantie, en de helft van de Belgen neemt na twee jaar opnieuw het vliegtuig.

Griet Van Rompaey schat de situatie iets minder rooskleurig in. “Touring is een verzekeringsmaatschappij. Door de corona-dreiging die nog altijd aanwezig is, lijkt het niet onlogisch dat meer mensen in verhouding een reisverzekering nemen”, legt ze uit. “Daardoor kan er een vertekend beeld ontstaan zijn. De situatie in de reisindustrie is momenteel niet om al te vrolijk van te worden.”