Leen en Steven van Hip Estates uit Schilde Leen en Steven van Hip Estates. Foto's: Hip Estates.

Recordaantal Belgen koopt tweede verblijf in Spanje

ANTWERPEN - Vorig jaar kochten 4.635 landgenoten een tweede verblijf in Spanje. Enerzijds een gevolg van de opeenvolgende crises en anderzijds ook een inhaalbeweging post-corona, zeggen Antwerpse makelaars. "De interesse in Spanje bij Belgen is een constante, ondanks de moeilijkheden", klinkt het.

4.635 Belgen kochten in 2022 een tweede verblijf in Spanje, een stijging van 34% ten opzichte van 2021 en dus een record. Dat blijkt uit cijfers van verenigingen van Spaanse notarissen. Maar dat is volgens Antwerpse makelaars niet heel verwonderlijk. “Spanje is vooral populair door het aangename klimaat en lagere prijzen”, vertelt Leen Vermeulen van Hip Estates uit Schilde die al twintig jaar vastgoed in Spanje verkoopt.

Die interesse in Spanje is dan ook niets nieuws. Per jaar kopen gemiddeld 3.500 Belgen een tweede verblijf in Spanje. In 2020 en 2021 lag dat aantal lager door de coronacrisis en de reisrestricties die daarmee gepaard gingen. Dat zorgde voor een dip voor de vastgoedsector in het buitenland. Toch bereikte de verkoop al snel weer het normale niveau, volgens Vermeulen.

“De vastgoedprijzen liggen daar lager. Voor 150.000 euro heb je in Spanje al een appartement met twee slaapkamers en een badkamer”, zegt Vermeulen. “Ook daar krijgen ze te maken met inflatie, maar in Spanje betaal je voor nieuwbouw maar 10 procent btw, bij ons is dat 21 procent”, vult Marleen De Vlijt van Azull aan.

 

Marleen De Vlijt. Foto’s Azull.

Mentaliteitsverschil sinds corona

Dat 2022 een recordjaar was, hoeft voor De Vlijt dan ook niet te verbazen. “Eigenlijk was dat een inhaalbeweging voor de twee jaar ervoor toen we niet mochten reizen.” Zowel De Vlijt als Vermeulen vermoeden dan ook dat het cijfer in 2023 opnieuw stabiliseert, ondanks de huidige crisissen. “We merken aan de inschrijvingen voor onze infodag komend weekend dat mensen nog steeds geïnteresseerd zijn in een tweede verblijf in Spanje”, zegt Vermeulen. En dat heeft volgens beide makelaars te maken met een mentaliteitsverschil bij de Belgen sinds de coronacrisis.

Vermeulen geeft nog mee dat de energiecrisis vandaag voor veel kopers juist een extra argument is om een tweede verblijf in Spanje te kopen: “Met een gemiddelde van zes uren zon per dag van november tot februari zijn de temperaturen aan de Spaanse costa’s heel aangenaam. Terwijl de energiekost in België erg duur is momenteel en het verbruik ’s winters hoog ligt, hoef je in de nieuwbouwwoningen in Spanje dankzij de kamerhoge ramen met dubbele beglazing de verwarming nauwelijks te gebruiken.”

Hip Estates
Foto: Hip Estates

“Sinds de verschillende lockdowns tijdens de pandemie willen mensen meer genieten van het leven. Tegelijkertijd werken mensen steeds meer van thuis uit en dat kan perfect vanuit Spanje”, verklaart Vermeulen. “Ze zien het dan ook vaak als een investering of pensioensparen omdat ze het huis ook kunnen verhuren.”

“Vroeger spaarden mensen meer en dachten ze: dat doen we als we met pensioen zijn“, beaamt De Vlijt, “maar door de verschillende crisissen leven steeds meer mensen onder het motto ‘pluk de dag’ en wachten ze niet langer om dat huis in Spanje te kopen.. Door de huidige energiecrisis zijn mensen misschien meer afwachtend en haken sommigen af, maar die komen na een tijdje wel weer terug. Net zoals in 2022 is gebeurd na de coronacrisis.”