Randstad en Portilog staken bijna tien jaar geleden de koppen bij elkaar over hoe ze de bestaande kloof tussen vraag naar en aanbod van logistieke bediendenprofielen in de Antwerpse haven mee konden helpen dichten. Vandaag hebben ze al meer dan 540 mensen opgeleid. Uit een bevraging van de cursisten blijkt dat meer dan 70% van hen na de opleiding aan de slag ging in de haven als logistiek bediende. Meer dan 60% werkt nog steeds in de sector. De samenwerking wordt nu ook uitgebreid naar Gent, Genk en Luik.
Dat de samenwerking zo succesvol is, heeft alles te maken met de manier waarop beide partners elkaar aanvullen. Randstad zorgt eerst voor een kwalitatieve selectie van de kandidaten voor de verschillende opleidingstrajecten. Die screening peilt de competenties van de geïnteresseerden op het vlak van leergierigheid, flexibiliteit en een hands-on mentaliteit. Portilog neemt vervolgens het praktijkgerichte luik van de mogelijke opleidingen (Transport Documentation Officer, Trainee Shipping & Logistics, Dispatcher, Logistics Coördinator en Inside Sales) voor zijn rekening. Door middel van jobdates en intensieve selectiegesprekken zet Randstad de kandidaten aan de slag bij potentiële werkgevers.
Greet Van Melkebeke, business manager bij Randstad: “We hopen dat we met het kwaliteitslabel dat we vandaag in de markt zetten, in de toekomst nog meer kandidaten kunnen warm maken voor een job als logistiek bediende in de haven. En dat is geen overbodige luxe als je weet dat de havenondernemingen de komende jaren nood zullen hebben aan heel wat nieuwe mensen en de instroom van bedienden een structureel knelpunt zal blijven.”
Randstad en Portilog zijn tevreden met de resultaten, maar willen de lat nog hoger leggen. Ze willen de doorstroom van hun opleidingen naar een job als logistiek bediende in de haven van Antwerpen verder opkrikken van 70% naar 80%.
Geert De Wilde, de voorzitter van Portilog: “We hebben al van bij het begin van onze samenwerking de ambitie om alle onderdelen van ons proces – van het aantrekken van kandidaten en de screening over het opleidingsluik en de instroom – continu te verbeteren. Met succes, zo blijkt. We zijn dan ook trots dat onze Antwerpse samenwerking binnenkort navolging krijgt in Genk, Gent en Luik.”