Afbeelding1 Foto Robin Fasseur

Project om van regen drinkwater te maken, blijkt te duur

ANTWERPEN - Het plan om de regen aan de Gedempte Zuiderdokken op te vangen en er drinkwater van de maken, is verlaten. Het zuiveren op die plek zou het drinkwater gewoon onbetaalbaar maken. Het regenwater zal wel worden gebruikt voor de rest, zoals voor toiletten, was- en afwasmachine, maar ook voor het besproeien van het stedelijk groen.

De Antwerpse gemeenteraad zette in 2020 het licht op groen voor een project van de watermaatschappij Water-Link. Onder de heraangelegde Gedempte Zuiderdokken komt een bekken van 1.300 kubieke meter voor de opvang van regenwater. Dit water zou dan worden gezuiverd om het geschikt te maken voor consumptie. 1.200 bewoners zouden dan via dit systeem drinkwater krijgen.

Antwerpen zou één van de eerste steden zijn die op deze manier drinkwater produceert en levert. Het opzet was om dit ook te doen op de Groenplaats met de heraanleg.

Hoge kosten

De reservoirs en de installatie staan in de ondergrondse parking van de Gedempte Zuiderdokken. Alleen blijkt dat de kostprijs voor het zuiveren van het water op die locatie en decentraal te hoog. Duizend liter drinkwater zou 11 euro kosten. De prijs voor drinkwater is 1,5 euro per duizend liter.

“Het idee om dus decentraal water te zuiveren en te leveren, hebben we verlaten”, zegt Franky Cosaert, CEO van Water-Link. “Wat we wel gaan doen, is het regenwater dat op de daken valt, gebruiken als circulair water. Het zal ook worden gezuiverd, maar is dan enkel geschikt voor onder meer de toiletten of voor de wasmachine. Het water zal daarna opnieuw worden gezuiverd en hergebruikt.”

Het zal ten vroegste in 2024 zijn. Deze technologie wordt gebruikt voor de nieuwbouw met woningen en kantoren van projectontwikkelaar Triple Living aan de Gedempte Zuiderdokken.

Ondertussen wordt al wel regenwater dat op het plein valt opgevangen. “Twee leidingen brengen het water naar de kaaien waar de stedelijke groendienst de sproeiwagens vullen om de plantsoenen mee te bewateren”, zegt Cosaert.

Het is vandaag al zo dat voor een gemiddeld verbruik van honderd liter drinkwater er maar echt vijf liter nodig is met de kwaliteit van drinkwater.

Spoelwater

Water-Link gaat ook duidelijk communiceren waarom drinkwater soms gewoon de riool lijkt in de lopen. Dit is vooral het geval bij het spoelen van waterleidingen om de drinkbaarheid te garanderen. Het water dat de riool in verdwijnt, is spoelwater. Dit gebeurt bijvoorbeeld na een herstelling van een leiding.

Water-Link gaat informatie bevestigen op de plek waar leidingen worden gespoeld. Via een QR-code krijgen ze extra toelichting over waarom het water niet kan worden hergebruikt.