Tegen de gevel prijkt vandaag nog de naam ‘Ramadan & Eid shop’. “We wilden zo snel mogelijk openen omdat er nu, midden in de ramadan, extra veel vraag is naar onze producten”, vertelt Zakaria Talhaoui (28). Maar wanneer Eid (het Suikerfeest) achter de rug is, zal de winkel flink verbouwd worden en krijgt die de officiële naam Hadiethshop.
Ondernemersnest
Maar even terug naar het begin. Zakaria Talhaoui is een jonge Nederlander die uit een echt ondernemersnest komt. Zijn oom en neef openden in 2013 Tangermarkt, de eerste halalsupermarktketen van Antwerpen. Vandaag telt die verschillende vestigingen in binnen- en buitenland. “Bij Tangermarkt heb ik alles geleerd”, vertelt Talhaoui die destijds manager van de eerste winkel op de Merksemse Bredabaan was.
Na een tijd ging hij zijn eigen weg uit. “Enkele jaren geleden startte ik een groothandel in islamitische wenskaarten en fotolijsten”, zegt hij. Hadieth Benelux, zo doopte hij die. “We lanceerden dat jaar ook ons eerste boek ‘123 Gouden Ahadieth’: een heel mooi uitgegeven boekje met fluwelen kaft en prachtig binnenwerk waarin we de overleveringen van onze geliefde profeet Mohammed bundelden.”
“Dat sloeg enorm aan bij de Nederlandstalige moslimgemeenschap. Onze groothandel werd een succes. We konden de orders niet meer bijhouden. We begonnen in Nederland maar al snel toonden ook winkels in België, Frankrijk en Duitsland interesse en inmiddels leveren we ook in landen als Engeland en Finland.”
Van Borgerhout naar de rest van Europa
In het tweede jaar breidde hij het assortiment van zijn zaak uit met feestdecoratie. “Denk aan decoratie voor de ramadan of voor Eid. Vandaag hebben we een groot team van designers die wenskaarten en feestartikelen ontwerpen.” Ook het aanbod aan boeken werd verbreed. “Ondertussen verkopen we zo’n honderd zelf uitgegeven titels. De focus ligt op kinderboeken. Al die verhalen zijn islam-gerelateerd. Maar ook voor niet-moslims zijn het interessante verhalen, bijvoorbeeld over het geven van liefdadigheid of over goed gedrag.”
Hadieth ging ook online. “Met onze webwinkel behandelen we honderden bestellingen per dag. Maar vanuit de moslimgemeenschap klonk een luide vraag om ook een eigen fysieke winkel te openen.”
Waarom Talhaoui daarvoor eerst naar België keek en niet zijn thuisland? “Omdat er in België vaak een gebrek aan assortiment is”, zegt hij. “De eer is aan Borgerhout. We werken met franchisenemers en willen ons concept nadien uitrollen in de rest van België en in Nederland.”
Aanwinst voor de gemeenschap
Wie vandaag de winkel op de Turnhoutsebaan binnenwandelt, ziet dat die na enkele dagen open te zijn al goed bezocht wordt. “Klanten vinden er naast boeken en decoratiemateriaal ook islamitische kledij, geschenkpakketten, islamitische bordspellen zoals het Qur’an familiespel, gebedstapijten, kalenders met voor elke dag een vers uit de Koran,… Alle producten die we verkopen zijn betrouwbare, islamitische producten, gecontroleerd door mensen met kennis van de islam. Voor de moslimgemeenschap is dit echt een aanwinst. Daar ben ik zeker van”, zegt Talhaoui.