Tom Vandenkendelaere met medewerker Nathan als Europees parlementslid, Tinne Rombouts met medewerker voor het Vlaamse parlement, Mireille Colson voor de provinciale deputatie, Christel Covens kabinetsmedewerker van minister Brouns, burgemeester Dieter Wouters en de schepenen May Aernouts, Rit Luyckx, Katrien Kempenaers en Ilke Pompen waren van de partij. “Het was een heel lange maar zeer leerrijke dag voor de politiekers,” vertelt Sabina Vandeweyer, melkveehoudster. “We startten ‘s morgens met een welkom en een uitgebreid kennismaking op de Wolkenvenhoeve.” Na een broodjesmaaltijd vertrok het gezelschap met een huifwagen met tractor richting het Schranshof in Loenhout waar een softijs werd aangeboden. De politiekers hebben er uitgebreid met negen boerinnen en boeren alle lopende dossiers besproken.
Vele uitdagingen
De land- en tuinbouw staat voor een uitdagende periode met het befaamde stikstofakkoord op de eerste plaats, maar ook de verplichte teeltrotatie, het dierenwelzijn, de mestwetgeving, het ruimtelijk uitvoeringsplan van Heistraat, Marum, Nationaal park, de Nieuwe Rand, het complex project Oosterweel en compensaties, de vernatting in de Maatjes, de beekvallei van de Aa of Weerijs stonden op het agenda. “Geen kalenderlandbouw, de beheersovereenkomst Wolfsheuvel, de geurhinder en fijne stofstudie, de opkoopregeling en de woningen die dan al of niet zonevreemd worden, het vergunningenbeleid, de opvolging in de bedrijven, jonge boeren, de koolstofopslag in de bodem en het capteren van water met een gezonde bodem werden besproken. Veel items waar wij boeren bekommerd om zijn”, vult Sabina aan.
“Tijdens de rondrit werd alles in de huifwagen onder de loep gehouden. Het ging er gemoedelijk aan toe maar toch met een serieuze ondertoon. We bezochten ook de Bosrandhoeve, de Sterboshoeve en de boomkwekerij van de familie Wouters om te eindigen met een heerlijke Breugeltafel op de Wolkenvenhoeve. De vertegenwoordigers uit de verschillende politieke instanties waren vol bewondering voor de mooie, innovatieve bedrijven en de volharding van de bedrijfsleiders om te strijden voor een toekomst voor hun bedrijven en hun opvolgers. “We hopen dat meer politiekers een bezoek willen brengen naar de praktijk op de bedrijven zelf en met hun laarzen aan in het veld de realiteit ondervinden in plaats van achter het bureau de regels te bepalen voor onze toekomst”, besluiten de boerinnen van de Landelijke Toekomst.