Chef Luc Luyckx en het uitbaterskoppel Lien De Brabander en Wim Geysels Chef Luc Luyckx en het uitbaterskoppel Lien De Brabander en Wim Geysels. Foto: Nattida-Jayne Kanyachalao

Planttrekkerij opent deuren met vegan op de kaart: “Wij willen niemand bekeren, wel iedereen bekoren”

De Antwerpse Brederodebuurt krijgt er een leuk vegan adresje bij: de Planttrekkerij. Lien De Brabander (45) en Wim Geysels (47) zeggen dat ze slachtoffer geworden zijn van ‘het oud zot’ en maken hun droom waar.

De zaak opent in een hoekpand in de Sint-Laureisstraat, in de Antwerpse Brederodebuurt. Aan de overkant van de straat kookt de van oorsprong Filipijnse chef Karen Shu in And/Or ook vegan. “We hebben een heel goed contact en zien mekaar niet als concurrentie. Zij doet fine dining, wij gaan meer voor de gemoedelijke, familiale en gezellige keuken waar je op den wilden boef kunt binnenstappen voor een lekkere maaltijd”, klinkt het.

De zaakvoerders zijn Lien De Brabander en Wim Geysels, twee veertigers die al jaren vegan eten. “Ik ben een orthopedagoge van opleiding, heb administratieve jobs gedaan en was ook jarenlang rechterhand van kunstenaar Arne Quinze. De laatste jaren was ik opnieuw in mijn oude liefde ‘de horeca’ terechtgekomen en het beviel me prima. Ik had de kans om mee in andere bestaande vegan zaken te stappen. Maar altijd was er die droom van een eigen zaak en dus heb ik daar voor gekozen. Noem het gerust ‘het oud zot’, maar het was nu of nooit om die droom waar te maken”, zegt Lien.

Wim is grafisch vormgever en monteur voor televisieprogramma’s. Zo werkte hij mee achter de schermen bij tv-hits als Wat Als? en Safety First. “Ik blijf voor televisie werken, maar ’s avonds kom ik hier mee draaien in het restaurant”, zegt hij. “De voorbije maanden hebben we hier trouwens alles zelf verbouwd. Van een wit kantoor met niet eens een keuken hebben we een volwaardig restaurant gemaakt. Wie hier binnenkomt zal ook merken dat we een passie voor vintage en goeie muziek hebben.”

Geen verspilling

De zaak gaat ’s avonds werken met een avondmenuformule van drie gangen van maandag tot donderdag voor 48 euro. Lunchen kan van dinsdag tot donderdag, met vijf keuzegerechten op de kaart zoals groentenlasagne (18 euro) of gebakken noedels met groenten en huisgemaakte saus (16 euro). Op vrijdag is de keuken doorlopend geopend van 12 tot 22u en worden gerechten gemaakt die samengesteld zijn uit ingrediënten van die week die op moeten. “Zo dragen we ons steentje bij tegen verspilling. En tussendoor zorgen we er vooral voor dat iedereen hier graag wil zijn. Zowel de klanten als de mensen die hier werken. Dat is de enige manier waarop wij het willen doen”, zegt Lien.

Foto: Nattida-Jayne Kanyachalao

Lien en Wim zijn de zaakvoerders, maar in de keuken is chef Luc Luyckx (60) de ervaren kapitein, bijgestaan door Ester Renard (34), een vriendin van Lien. “Al bijna veertig jaar vertoef ik in de keuken”, zegt Luc. “Ik ben in 1984 gestart bij Johan Segers van ’t Fornuis. Dat was een fantastische leerschool, met Johan als veeleisende, maar heel correcte en goede leermeester. Daarna heb ik nog in verschillende zaken in het Antwerpse gewerkt. De laatste twaalf jaar heb ik lesgegeven aan een horeca-opleiding. Maar nu begon het toch te kriebelen om weer in een keuken te mogen staan. Zelf kookte ik al heel veel vegetarisch thuis, nu stort ik mij helemaal op de vegan keuken. Als je wat dieper nadenkt over hoe vis en vlees wordt geproduceerd en welke impact dat heeft, dan is dit de juiste weg om te volgen.”

“Voor ons is plant based eten een manier van leven, een levensvisie”, pikt Lien in. “Al veroordelen we niemand en houden we ons ver van preken. Wie zes keer per week elders steak wil eten en op de zevende dag hier vegan wil komen genieten, is zeker ook welkom.”

“Wij willen niemand bekeren, wel iedereen bekoren”, vult Wim nog aan. “Beter kunnen we het niet uitleggen.”

Foto: Nattida-Jayne Kanyachalao

Foto: Nattida-Jayne Kanyachalao