Plantageholding Sucraf kan nog even doorgaan

kronackerDe aandeelhouders van de Antwerpse plantageholding Sucraf hebben beslist om de activiteiten nog even verder te zetten. Sucraf zag zijn eigen vermogen negatief worden. De raad van bestuur kreeg de opdracht mee om de voorwaarden bij een kapitaalsverhoging te onderzoeken. In oktober zou dan een buitengewone vergadering van aandeelhouders bijeengeroepen worden.

Sucraf is als holding een van de weinige historische overblijfselen van wat ooit de economische groeikracht van Belgisch Congo was. Sinds enkele jaren is de economische ruggengraat van het land volledig gebroken. Het enige actief van Sucraf is ondertussen een belang in een suikerrietplantage en -raffinaderij in zuidelijk Kivu, Sucrerie de Kibila. Daar wordt echter al maanden niet meer gewerkt, er is geplunderd en de Congolese overheid probeert de plantage als mede-aandeelhouders door te sluizen naar een Tanzaniaanse groep. Voorzitter Baron Paul Kronacker ging onlangs de situatie in Congo nog even verkennen maar kon de vastgelopen dossiers niet deblokkeren?

De raad van bestuur van Sucraf had daarom eerder al besloten om de waarde van de Congolese belangen te reduceren tot 1 euro. Voor een vordering van Sucraf op de suikerrrietplantage zou een provisie van 0,89 miljoen euro aangelegd worden. Hierdoor is het vermogen van Sucraf voor 1,62 miljoen negatief geworden en dienen de aandeelhouders zich uit te spreken over de verderzetting van de activiteiten.

De familie Kronacker die als minderheidsaandeelhouder (26%) al vele jaren de werkingskosten van de holding draagt dreigde er alvast mee om de stekker uit te trekken. Volgens bestuurder Hugues Kronacker betaalt de Group Sopex, de holding rond de familie Kronacker elk jaar 15O.000 euro aan werkingskosten terwijl de holding zelf niets opbrengt.

Twee minderheidsaandeelhouders kwamen ondertussen met het voorstel om de schulden in te brengen in een kapitaalverhoging. Dat zou kunnen gebeuren in een uitgifte van preferentiële aandelen die 10% van de toekomstige winsten zouden garanderen. In een tweede fase zouden dan nieuwe aandelen aangeboden kunnen worden. De raad van bestuur zou dit voorstel alvast onderzoeken. In oktober e.k. zou dan een buitengewone vergadering van aandeelhouders plaats vinden. Ondertussen zou de Group Sopex de kostgen van de activiteiten verder blijven dragen.