Putain Putain. Het is overbodig om te vermelden welke associatie die twee woorden bij velen automatisch opwekt. Vermoedelijk zou Arno zich ook wel thuisvoelen in het ‘petit grand café’ in de Montignystraat. Maar stellen dat de nieuwe trekpleister een ode is aan de Oostendse Brusselaar, is wellicht overdreven.
“Tijdens een brainstorm dachten we aan Arno. Maar met Bar Brel in Berchem heb ik al een zaak die de naam draagt van een nationale muzieklegende. Een tweede bar in diezelfde stijl zag ik niet meteen zitten. Putain vonden we dan weer net te hard, maar het hoeft ook niet te braaf te zijn. En dus klopten we uiteindelijk af op Putain Putain. Zo maken we meteen ook de connectie met Arno en de Belgische muziekgeschiedenis”, vertelt zaakvoerder Jelle Henneman, die ook cafés Cataloop en Vrij België heeft.
Weldra prijkt er een portret van Arno tegenover de toog. Maar ook zonder de karakterkop aan de muur oogt het interieur van Putain Putain piekfijn. “Daarvoor kregen we hulp van de voormalige uitbater van Princess of Spoons, de bistro die jaren geleden in dit pand huisde. Dankzij hem is het oorspronkelijke interieur hier en daar opnieuw zichtbaar. Verder is het meubilair afkomstig van veilingen. We zijn ook erg opgezet met de lampen. Die geven een gouden gloed, wat erg fifties aanvoelt.”
De gezelligheid die afstraalt van de lampen, werkt het opzet van Henneman in de hand. “We willen een plaats zijn waar mensen even tot rust kunnen komen. Het mag druk zijn, maar geen feestkot. Ontspannen met vrienden en familie op een plaats waar iedereen graag is, dat is de essentie van Putain Putain.”
Pasta en wijn
De kaart die Henneman samenstelde, geeft zijn nieuwe zaak nog wat extra cachet. “Het is misschien niet echt Frans, maar er staan zes pasta’s op het menu. Eenvoud troef, maar wel gerechten waar we heel wat tijd in investeerden. Daarnaast staan er ook tien verschillende flessen wijn open. We schenken zeker niet louter voor de kenners, en begeleiden minder belezen drinkers graag in de zoektocht naar wat ze echt lekker vinden.”
“Ik wilde al langer een wijnbar openen, maar in Vlaanderen dreigt dat al snel blasé te worden. In Frankrijk is dat niet het geval en drinkt men wijn zoals wij bier consumeren. Genieten van een lekker glas in een omgeving waarin plezier primeert, is dan ook de sfeer die we hier willen creëren.” Vachement bien!