Paybonsai

Paybonsai plantte al meer dan 60.000 bomen in Madagaskar

De Antwerpse start-up paybonsai bereikte de mijlpaal van 60.000 geplante bomen in de Mangroven van Madagaskar. Paybonsai werd in 2019 opgericht door Peter Op de Beeck, hij verkocht hiervoor zijn huis om de app te kunnen bouwen. Samen met CEO Jelle Baats willen ze tegen 2025 20 miljoen bomen planten.

Sinds de oprichting heeft paybonsai al meer dan 60.000 Mangroven geplant in Madagaskar. Hun ambitie is om tegen 2025 zo’n 20 miljoen bomen te planten. Begin 2021 haalde paybonsai nog 2,5 miljoen euro aan extern kapitaal op om deze ambitie en de uitvoering van hun projecten voort te zetten.

De start-up speelt in op de tijdgeest, waarin steeds meer mensen iets voor de planeet willen doen. Volgens een recente enquête bij 1.000 Belgen, in opdracht van paybonsai, bleek dat 58% van de bevraagden zich zorgen maakt over zijn CO2 voetafdruk. Meer dan de helft van de Belgen compenseert zijn CO2 voetafdruk of geeft aan dit te overwegen – dit vooral bij de jongere generatie onder de 34 jaar.

“Het is in de eerste plaats belangrijk dat we onze CO2-uitstoot beperken, maar CO2-compensatie is een stap in de goede richting. Het komt in verschillende – laagdrempelige – vormen en het hoeft niet altijd geld te kosten. Het laat individuele consumenten toe om op hun niveau iets terug te doen voor de planeet”, aldus Jelle Baats, CEO van paybonsai.

600 ton CO2

Momenteel werken de meer dan 65.000 paybonsai-gebruikers mee aan een groenere toekomst. Ze dragen hun steentje bij voor de planeet en zetten zich in tegen de opwarming van de aarde. En dat werkt: sinds de oprichting filterden de bomen al 600 ton CO2.

De gebruikers kunnen met de app zowel in winkels als online betalen. paybonsai is een instelling die onafhankelijk is van banken en is erkend door de Nationale Bank van België. Ze hebben partnerschappen gesloten met onder andere De Lijn, tientallen banken en talrijke merken.