Overaanbod aan schepen weegt op vrachtprijzen Bocimar

Bocimar-mineral-stonehengeDe scheepvaartgroep CMB ziet nog steeds geen licht aan de horizon. Het overaanbod aan schepen drukt op de vrachtprijzen van dochteronderneming Bocimar. Eerder was de hoop uitgesproken dat er een beter evenwicht zou komen tussen vraag en aanbod in de drogebulkvraag. “Onze visie daarover is niet fundamenteel veranderd”, zegt Frank Geerts.

CMB behoort nog altijd tot de trots van maritiem Antwerpen. De groep heeft het ondertussen echter niet makkelijk. Bocimar, de dochteronderneming die zich vooral toespitst op het vervoer van droge cargo blijft immers in het rood varen. Tijdens het eerste kwartaal van het lopende boekjaar was er opnieuw een verlies van 820.000 dollar. Er is internationaal een groot overaanbod aan zognaamde capesize schepen. Dit zijn schepen van meer dan 80.000 ton.

Topman Marc Saverys had eerder de hoop uitgesproken dat de markt allengs gesaneerd zou worden. Verscheidene relatief verouderde schepen zouden uit de vaart genomen worden. De jonge moderne schepen van Bocimar zouden dan een aangewezen alternatief zijn. “Onze vloot is vrij jong en heeft een lage schuldgraad. Hun verbruik is erg laag. Onze investeringen in de vernieuwing van de vloot zullen op termijn rendement afwerpen”, zei de topman al op voorgaande algemene vergaderingen van aandeelhouders.

Die sanering zet zich inmiddels nog altijd niet door. Het is dus wachten. “Onze visie over de markt is effectief niet veranderd”, stelt Frank Geerts. “Maar eerlijk gezegd weten we het niet goed. Niemand trouwens.”

De andere dochter van CMB, de vliegtuigmaatschappij ASL Aviation doet het inmiddels wél goed. ASL boekte tijdens het eerste kwartaal een winst van 648.000 dollar. “Seizoensschommelingen in het passagiersvervoer en het gebrek aan transacties op het vlak van trading in vliegtuigen wegen evenwel op de cijfers.”

Dat CMB anderzijds het eerste kwartaal toch afsloot met een winst van 11 miljoen dollar heeft veel te maken met de meerwaarde die geboekt werd op een verkoop van aandelen in de Australische mijnbouwmaatschappij Fortescue Metals Group. Op die transactie werd een meerwaarde verdiend van 14 miljoen dollar.

In de eerste drie maanden van het jaar realiseerde CMB alles bijeen een omzet van 147 miljoen dollar, iets minder dan de 150 miljoen dollar van dezelfde periode in 2012.