Politiezone Antwerpen zet sinds een paar jaar in op ‘meer blauw op straat’. “Wij hebben daarom de combi’s ingericht als een mobiele werkplek waarin onze interventiemedewerkers ook hun administratie kunnen uitvoeren”, zegt Stijn Haemhouts, adjunct-director ICT bij Politiezone Antwerpen. “Daarvoor werden het Focus-platform en de bijbehorende applicatie ontwikkeld, om bij een interventie alle nodige data uit verschillende zoekbronnen in één app tot bij de politiemedewerker te krijgen.”
De grootste uitdaging bij de ontwikkeling van de app is de beveiliging en de bescherming van de data. De zoekbronnen bevatten immers zeer confidentiële data zoals processen-verbaal, geseinde personen, nummerplaten en gegevens inzake criminaliteit. “Het spreekt voor zich dat deze niet toegankelijk mogen zijn voor onbevoegden”, aldus Stijn Haemhouts. “Maar ze moeten tegelijkertijd wel vlot beschikbaar zijn voor de collega die naar een interventie rijdt. Want daar telt elke seconde.”
Voor de herwerking van het FOCUS-platform schakelde Politiezone Antwerpen de expertise van Orange Cyberdefense in. Belangrijk tijdens de conceptfase was een risk assessment waarbij Orange Cyberdefense vanuit een ethical hacking context de voorgestelde architectuur grondig testte en zocht naar mogelijke kwetsbaarheden en threats die er nog inzaten.
De architectuur van het FOCUS-platform werd door Orange Cyberdefense uitgewerkt met security als primair aandachtspunt. “We kunnen uiteraard niet in detail gaan, maar we hebben de security gebouwd rond de perimeter en het applicatielandschap zelf. Alsook rond de gebruiker en de end-points. We maakten gebruik van web application firewalls, met klassieke firewalls en met awareness training voor de gebruikers”, vertelt Etienne Verhasselt, Business Development Manager Application Security bij Orange Cyberdefense Belgium.