Frans Bevers Frans Bevers. Foto: rr

Oprichter bekend cateringbedrijf Bevers & Bevers overleden: hij trok met één bakplaat naar motorcross en bouwde imperium uit

Een week na zijn 78ste verjaardag, is vrij onverwacht Frans Bevers overleden. Hij was de grondlegger van Bevers & Bevers uit Oostmalle, het bekende cateringbedrijf met friet, hamburgers en andere snacks, alom tegenwoordig op alle grote evenementen in ons land.

Het overlijden van Frans Bevers komt onverwacht. In 2018 was hij nog zaakvoerder toen zijn bedrijf Bevers & Bevers uit Malle Events Catering Bevers uit Rijkevorsel van zijn overleden broer Jos overnam. Zo kwam er een einde aan een lange broederstrijd, maar viel de puzzel ook mooi in elkaar. Frans had geen kinderen maar kon rekenen op zijn neef Jurgen Bevers om de familietraditie verder te zetten. Voor de kinderen van Jos voelde het uiteindelijk ook wel goed dat de puzzel ineen viel en het voortbestaan van het Bevers-imperium zo verzekerd bleef.

Frans Bevers had intussen de fakkel doorgegeven maar bleef op de achtergrond nog actief en betrokken. Alles begon in 1978, toen hij zijn bakplaat mee naar de motorcross nam zodat bezoekers ter plaatse konden eten en drinken. “Er waren toen overal in de omgeving motorcrosswedstrijden. Nonkel Frans was vertrokken voor een lang verhaal”, zegt neef Jurgen.

“Afrika, China, zelfs op de Zuidpool heeft hij gezeten. Hij was een echte levensgenieter. Een heel slimme mens ook. Hij woonde in Malle, maar groeide op in Sint-Lenaarts”

Jurgen Bevers

Van één wagen ging het naar meer dan zeshonderd catering-units nu. De eetkraampjes en foodtrucks van Bevers zijn intussen niet meer weg te denken op festivals en evenementen. Het is de grootste cateraar in zijn soort in ons land. Voor het logistiek centrum van Bevers & Bevers aan de Lierselei springen ook de twee grote locomotieven in het oog. Frans Bevers was een collectioneur van miniatuurtreinen, maar toen hij de kans kreeg om twee echte locomotieven te kopen, liet hij die als volbloed verzamelaar niet schieten.

De locomotief die Frans kocht omdat hij miniatuurtreinen verzamelde. Foto: koen fasseur

Hij was ook nog een tijdje voorzitter van KFC Zwarte Leeuw en hield van reizen. “Afrika, China, zelfs op de Zuidpool heeft hij gezeten”, zegt Jurgen. “Hij was een echte levensgenieter. Een heel slimme mens ook. Hij woonde in Malle, maar groeide op in Sint-Lenaarts. Thuis waren ze met zes kinderen. Zijn vader stierf toen de jongste een jaar was. Moeder Bevers hertrouwde nooit. Zo opgroeien in een gezin zonder vader, heeft van die kinderen heel zelfstandige, ondernemende personen gemaakt.”

Sepsis

Frans Bevers droeg in het begin altijd een pet, maar gaandeweg werd zijn cowboyhoed zijn handelsmerk. Hij is een van die zeldzame Kempense selfmademannen die met één lumineus idee – de mensen zullen wel een hamburger lusten op de motorcross – geschiedenis schreef. Zijn dood komt onverwacht, want hij was voor een 78-jarige nog kwiek. Maar vorige week brak hij bij een val zijn heup. Frans Bevers werd nog geopereerd. In het ziekenhuis kreeg hij sepsis, een extreme ontstekingsreactie, die hem op korte tijd fataal werd.

Elk jaar sterven meer dan zevenduizend mensen aan sepsis in ons land, maar toch is deze ‘stille sluipmoordenaar’ weinig bekend. Eind vorig jaar werd er nog campagne rond gevoerd.

De uitvaart van Frans Bevers vindt volgende woensdag, 20 maart, om 11 uur plaats in de kerk van Sint-Lenaarts, zijn geboortedorp.