Van 5 tot 9 december leidt prinses Astrid een Belgische economische missie naar Japan. In haar kielzog zit een 258-koppige Vlaamse handelsdelegatie met vertegenwoordigers van 110 bedrijven.
Onder de bedrijven springen 14 start-ups in het oog. Ze maken deel uit van het nieuwe programma Startup.Flanders, een driedaags traject om de jonge bedrijven zakenkansen te bieden in een nieuwe markt.
“Japan is van strategisch belang voor Vlaamse bedrijven, met name ook als opstap naar bredere aanwezigheid in de regio”, zegt Joy Donné, CEO van FIT. “Onder het label Startup.Flanders geven we een nieuw perspectief aan deze economische missie. Onze start-uptrack vormt een hefboom voor nieuwe zakenkansen tussen jonge innovatieve Vlaamse en Japanse bedrijven die inspelen op maatschappelijke vraagstukken en bijdragen aan de economische groei van onze regio.”
Het programma biedt een mix van pitches, corporate innovation workshops, b2b-gesprekken, networking en bezoeken aan incubatoren en durfkapitaalverstrekkers. Bij de deelnemers zijn twee incubatoren – The Beacon uit Antwerpen en Scaleup Vlaanderen van Agoria – en 14 technologische start-ups.
Vier Antwerpse technologiebedrijven
Vier van de geselecteerde start-ups zijn technologiebedrijven uit de provincie Antwerpen. Ayes, lees: eyes, is de start-up van Michiel Janssen, Vincent Janssen en Willem Van de Mierop. Het bedrijf specialiseerd zich in technologische apparaten die blinden en slechtzienden helpen om zich van a naar b te verplaatsen. De toestellen detecteren onder meer zebrapaden, verkeerslichten en voetpaden.
LEES OOK. Antwerpse blindenapp verovert internationale techmarkt
A-membranes is een spin-off van de Universiteit Antwerpen en de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO). De twee instellingen brengen een technologie voor membraanscheidingen in vloeistoffen op de markt die niet alleen doeltreffender zou zijn, maar ook energiearm en duurzaam is. Daarbij zou de technologie de CO2-uitstoot van de chemische industrie sterk reduceren.
IN BEELD. Startende ondernemers vinden elkaar in Start-up Antwerp
Ten derde is ook het Kontichse bedrijf Amotek geselecteerd. Amotek is een technologie-consultancybedrijf. Last but not least is het bedrijf Alberts uit Wijnegem ook geselecteerd. Dat bedrijf specialiseerd zich in foodrobots die gepersonaliseerde verse sapjes maakt. De robots zijn terug te vinden in kantoren, universiteiten, hogescholen en in ziekenhuizen.
LEES OOK. Wijnegemse Alberts Smoothies lanceert eerste volautomatische smoothie-robot
Vlaams minister-president
Ook Vlaams minister-president Jan Jambon neemt deel aan de missie. “Naast meer gevestigde waarden binnen onze handelsdelegatie, verdienen start-ups al onze steun om internationaal succesvol te zijn”, zegt hij. “Deze jonge bedrijven vormen immers mee de toekomst van Vlaanderen. De Japanse industrie verwelkomt de Vlaamse start-ups met open armen. Ik ben ervan overtuigd dat tijdens deze missie – met zo’n levendig start-upecosysteem – stevige connecties ontstaan met de Japanse industrie.”