Sint-Hubertuskerk © Sepp Van Dun voor AG Vespa.

Ook kantoren, coworking en bar in Sint-Hubertuskerk

Het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) neemt voor 49 jaar de Sint-Hubertuskerk aan de Victor Jacobslei in Berchem in erfpacht. Het zal instaan voor de restauratie, het onderhoud en een passende herbestemming. Naast een depot voor de architectuurarchieven, een bibliotheek voor architectuur en hun eigen kantoren, komen er ook coworking-plekken, polyvalente ruimtes en een koffie- of soepbar.

De herbestemming van de Sint-Hubertuskerk vindt haar oorsprong in het parochiekerkenplan uit 2016 om leegstand van de kerkgebouwen tegen te gaan en ze in goed onderhoud van een waardevolle nieuwe invulling te voorzien. AG Vespa lanceerde, in opdracht van de stad, het bisdom en kerkfabriek Sint-Willibrordus Berchem, in het najaar van 2020 een oproep naar een kandidaat-erfpachter voor de Sint-Hubertuskerk. Dat werd dus het VAi.

Het VAi wil van de kerk ook een ontmoetingsplek maken voor zowel partnerorganisaties en de buurt als het brede publiek. Zo zullen er in de kerk polyvalente zalen, coworking-plekken en een koffie- of soepbar komen. Bovendien zal iedereen welkom zijn om er in de bibliotheek de volledige collectie te raadplegen. In totaal zal zo’n 700 m² voor het publiek toegankelijk blijven.

“Ik zie het als een kans om op een nieuwe manier om te gaan met duurzaamheid. Duurzaam erfgoedbeheer, geen nieuwe ruimte aansnijden, een klimaatneutraal depot, dichtbij openbaar vervoer, een meerwaarde voor de buurt en de stad … In dit project komt het allemaal mooi samen”, zegt Sofie De Caigny, directeur Vlaams Architectuurinstituut.

Box-in-box principe

Naast het voorzien van een nieuwe invulling heeft het VAi ook de plicht om het gebouw te restaureren, te renoveren en te onderhouden. Het VAi wil werken met een box-in-box principe waarbij de buitenschil van het kerkgebouw grotendeels behouden blijft en de herbestemming dus weinig impact heeft op de omgeving en het straatbeeld. De werken aan zowel buiten- als binnenkant van de kerk zullen gefaseerd verlopen. Voor de concrete uitwerking hiervan zal een ontwerpteam worden aangesteld via een extra editie van de Open Oproep van de Vlaamse Bouwmeester.

Bedoeling is om de volledige collectie en de kantoren tegen 2028 te hebben ondergebracht in de kerk.