De zaken zijn aangespannen door het Amerikaanse FourWorld Capital Management, dat een belang heeft van 2,41 procent in Euronav. De zaak in New York is gericht tegen het Amerikaanse luik van het overnamebod – Euronav heeft ook een beursnotering in de VS.
Tegen het Belgische luik is de aandeelhouder naar het marktenhof van het Brusselse hof van beroep getrokken. Met de klacht in Brussel wil FourWorld Capital Management dat CMB de biedprijs op Euronav aanpast, “rekening houdend met vermeende speciale voordelen die zouden zijn toegekend aan Frontline bovenop de aankoopprijs die CMB heeft betaald voor zijn aandelen” in Euronav.
Frontline is een Noorse rederij die Euronav wilde overnemen, maar na een hevige strijd uiteindelijk akkoord ging om haar Euronav-aandelen te verkopen aan CMB. Onderdeel van de deal was de verkoop van 24 tankers aan Frontline. Euronav linkt in zijn persbericht maandag naar documenten die moeten aantonen dat het overnamebod correct is. Zo kwam een onafhankelijke financieel expert – bank Degroof Petercam – tot de conclusie dat “de koopprijs billijk is voor de aandeelhouders van Euronav“.
Het uitkoopbod van CMB is eigenlijk een wettelijke verplichting, omdat de referentieaandeelhouder, de scheepvaartfamilie Saverys, meer dan de helft van alle aandelen van Euronav bezit. Maar in feite zou men het liefste hebben dat de aandeelhouders hun aandelen bijhouden en zich scharen achter de strategie van CEO Alexander Saverys, namelijk een diversificatie van de vloot.
Het bod, van 16,58 euro per aandeel, loopt tot en met 15 maart.